07/09/12 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Bloomberg: Най-богатият европеец "олекна" с 2 млрд. долара

Осем от първите десет души, включени в индекса на милиардерите на Bloomberg, отчитат понижения в състоянието си, като най-големият губещ е испанецът Амансио Ортега. Най-богатият европеец е изгубил 2 млрд. долара през миналата седмица, след като акциите на неговата компания Inditex SA поевтиняха с 3,4% от достигнатото рекордно ниво на 3 юли. Въпреки спада Ортега запазва позицията си на четвърти най-богат човек в света.
Мексиканецът Карлос Слим остава най-богатият човек с лично състояние в размер на 72,1 млрд. долара. Телекомуникационният магнат е изгубил 314 млн. долара през миналата седмица.
Бил Гейтс изостава с 10,1 млрд. долара зад Слим. Съоснователят на Microsoft Corp. губи 321 млн. долара за последните пет дни, след като акциите на компанията поевтиняха с 1,3%.
Председателят на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет заема третото място в индекса със състояние от 46,1 млрд. долара, или с 387 млн. долара по-малко от миналия понеделник.
Трима от най-големите печеливши през миналата седмица са от Азия. Чен Ю-Тунг увеличава състоянието си с 1,9 млрд. долара, след като най-големият търговец на бижута в света Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd. обяви 79% ръст на печалбата. Имотният магнат от Хонконг Лий Шоу Кий  с богатство от 18,6 млрд. долара се изкачва с три места в класацията до номер 30 след  понижението на лихвите в Китай. Най-богатият азиатец Ли Ка-Шинг е увеличил състоянието си със 723 млн. долара, след като акциите на неговия конгломерат Hutchison Whampoa Ltd поскъпнаха с 6,2% през миналата седмица вследствие на новината, че е създадено смесено дружество с Vodafone Group Ltd. в Ирландия. Ли е с лично състояние от 23,6 млрд. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване