07/09/12 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Антонис Самарас спечели първи вот на доверие

Коалиционното правителство на гръцкия премиер Антонис Самарас спечели в ранните часове на понеделник първия вот на доверие от парламента, съобщи „Блумбърг“. Без никакви изненади 179 депутати подкрепиха кабинета, а 121 бяха против. Правителството дойде на власт с гласовете на дясната „Нова демокрация“, на социалистите от ПАСОК и на Демократичната левица. Преди вота премиерът заяви в речта си, че единственият път „да се предотврати кризата и излизането от еврозоната е растежът и инвестициите“. Правителството се опитва да предоговори някои от условията за получаването на втори пакет от 130 млрд. евро спасителна помощ от ЕС след първия от 110 милиарда. Според представител на ЕС Гърция има известна възможност да промени съотношението данъци – разходи, за да изпълни целите за съкращаване на дефицита, без да предоговаря самите цели. Решението за следващия транш помощи за Атина едва ли ще бъде взето преди август, макар че на 20 юли е насрочена нова извънредна среща на лидерите от ЕС в Брюксел.
Междувременно финансовото министерство съобщи в понеделник, че е приключило продажбата на 4 Airbus A340-300, използвани от държавната авиокомпания, за $40,4 милиона. „Всяко евро от експлоатацията на държавни активи е едно евро по-малко от фискалните мерки за затягане“, заяви финансовият министър Янис Стурнарас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване