07/09/12 16:25
(http://www.klassa.bg/)

БСП искат машинно гласуване и безплатни предизборни клипове

Контролираният вот е проблем номер едно на изборите у нас. Това заяви в понеделник депутатът от БСП Мая Манолова на пресконференция в централата на партията. Тя и членът на ръководството на БСП Младен Червеняков представиха идеи за „генерален ремонт“ на Изборния кодекс.
Манолова предупреди, че от ГЕРБ са предложили „само две-три козметични промени“ в резултат на доклада на наблюдателите от ОССЕ след миналогодишните избори. Вотът през 2011 г. бил най-манипулираният досега. Очакванията на БСП обаче са парламентарните избори догодина да бъдат още по-опорочени.
Едно от основните предложения на социалистите е да се въведе т. нар. машинно гласуване. Това не трябва да се бърка с електронното гласуване, обясни Младен Червеняков. Машината в случая не била компютър, каза още той, а просто устройство с екран, което ще е в съответната избирателна секция, и чрез него ще се избира номер на предпочитаната политическа сила. Вотът ще се отчита директно в Районната комисия, а избирателят ще пуска в урната листче, което ще излиза от машината, подобно на касова бележка.
Така манипулациите и контролираният вот в секционните избирателни комисии, където са най-големите безобразия при преброяването, ще бъдат минимализирани, смятат червените.
Аргументът за цената на машините не бил толкова важен, защото според Младен Червеняков те могат да се употребяват многократно на много избори. При това сме можели да закупим готови такива, които вече се използвали в други държави като САЩ, Германия, Русия, Австрия, Холандия.
Ако ГЕРБ не се съгласят на машинното гласуване, което според Мая Манолова е много вероятно, от БСП искат да се гласува с интегрална бюлетина, както се прави през последните години. Сега с новия Изборен кодекс управляващите върнаха отделните бюлетини за всяка партия, което ще доведе до хаос, който бяхме забравили от 10-15 години, обясни Манолова.
На въпрос на klassa.bg за преференциалното гласуване, позволяващо разместване на листите за народни представители, Мая Манолова заяви, че с новия Изборен кодекс е въведена преференция, която важи при праг над 9%. Макар че според експертите, ако този праг е над 5%, той няма смисъл, стана ясно, че червените са доволни на сегашното положение, при което гражданите на практика отново няма да могат да разместват кандидат-депутатите. 
Социалистите искат да се въведе ограничение на броя на застъпниците – до двама за кандидатска листа в една секция. В момента на практика няма ограничение, което е легален начин за купуване на гласове, каза Мая Манолова.
Червените предлагат също да се криминализират действията на началници в администрацията, които въвличат служители за партийна работа и когато ги притискат да гласуват за определена политическа сила.
Друго предложение е социологическите агенции при представяне на проучване за електоралните нагласи задължително да обявяват от кого им е поръчано то.
От БСП ще настояват още да се върне старото правило – 20 заявления на българи в чужбина да са достатъчни за разкриване на секция в съответното населено място извън страната. Последното въведено ограничение от поне 100 такива заявки не дало добри резултати и оставило много наши гурбетчии без реално право на глас.
Червените искат също предизборните клипове по обществените медии да станат отново безплатни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване