07/09/12 13:19
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ създадоха „най-реалистичните“ крака на робот

Американски експерти създадоха „биологично най-съответстващите“ крака на робот, съобщи
Би Би Си. В своя публикация в „Джърнъл ъф нюрал енджиниъринг“ те обясняват, че изследванията им могат да помогнат да разберем как бебетата се научават да ходят и са приложими в терапията на гръбнака.
Учените са създали версия на съобщителната система, генерираща ритмични мускулни сигнали, които контролират процеса на ходенето. Екипът от Университета на Аризона е направил реплика на централния генератор на модели (ЦГМ) – невронна система в лумбалната част на гръбнака, генерираща ритмични мускулни сигнали. ЦГМ произвежда, а после контролира тези сигнали, като събира информация от различни части на човешкото тяло, участващи в ходенето, в съответствие с околната среда. Именно тази система позволява на хората да ходят, без да мислят как да го направят. Според учените бебетата започват с най-простата походка, а после с времето развиват по-сложен модел на ходене. „Предишните модели на роботи имитираха човешкото движение, но този отива по-далеч и копира основните човешки контролни механизми, които ръководят движението“, заяви Мат Торнтън от Кралската национална ортопедична болница. Той добави, че изследванията може би ще предложат нов подход към разбирането на връзката между проблемите в контрола на нервната система и патологиите при ходенето.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване