07/09/12 13:25
(http://www.klassa.bg/)

В сблъсък с военните Мурси свика парламента в Кайро

Ислямисткият президент на Египет Мохамед Мурси даде първия изстрел във войната си с армията, като свика разпуснатия парламент, съобщи АП. Заповедта му е в разрез с декрета на военните да разпуснат парламента след решение на Върховния конституционен съд от юни. Мурси нареди и нови парламентарни избори, които трябва да се проведат 60 дни след приемането на новата конституция на страната, което се очаква в края на годината.
Реакцията на Върховния съвет на въоръжените сили, който действаше като колективен орган на президентската власт до изборите, бе да свика извънредно заседание, което според агенцията е признак за неминуема криза.  Конституционният съд постанови миналия месец, че една трета от депутатите в доминирания от ислямисти парламент са избрани нелегитимно, след което армията го разпусна. Това предизвика гнева на „Мюсюлманските братя“, преди Мурси да поеме официално властта на 30 юни. В понеделник те приветстваха заповедта на Мурси, но нобелистът за мир Мохамед ел Барадей обяви, че указът хвърля Египет в конституционна кома и в конфликт между държавните органи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване