07/09/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

"Витоша ски": Пускаме лифтовете до месец

Лифтовете на Витоша ще бъдат пуснати до един месец, съобщиха от "Витоша ски" в понеделник след проведените преговори със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Свидетели сме на уникален екологичен рекет, който блокира промените в Закона за горите и лиши България от поредната сериозна инвестиция в туризма и спорта. Въпреки тази безпрецедентна намеса  "Витоша ски", съвместно със Столична община и Изпълнителната агенция по горите, намери решение за пускане на съоръженията.
Същевременно искаме да поставим пред обществеността въпроси, чието решаване ще бъде блокирано скоро и с нова сила заради заложени в действащото законодателство препятствия:
Обсъжданият Закон за горите не съдържа предвидени норми и предписания как да се строят лифтове в планините. Между страните цари пълен консенсус по констатацията, че съществуващите на Витоша лифтове са морално и технически амортизирани и че подмяната им е наложителна и безалтернативна. Проблемът е в това, че съществуващото законодателство не предвижда как да стане това. Законът за горите не съдържа нито една точка, която да обяснява как да се осъществи подмяната на съоръженията – а подмяната на лифтовете по същество е дейност, която според нормативната уредба се нарича строителство.
Най-вече ние сме потърпевшите от действащото законодателство, прието под користната и непрофесионална диктовка на зелените манипулатори на общественото мнение. Затова очакваме Народното събрание  да обсъди абсурдното положение, което блокира както държавата, така и добронамерените инвеститори, и в Закона за горите да се включат предписания и за строителство на лифтове.
„Витоша ски” никога не е искало специална поправка в Закона за горите, а единствено и само създаване на ясен регламент и правила, по които да се осъществи належащата смяна на лифтовете.
Нашият проект за туристическа и ски зона „Алеко” на Витоша запазва абсолютно същата зона, дори ще използва по-малка площ от сегашната (площта на зоната е 152,5 хектара, въпреки че планът за управление на ПП „Витоша“ отрежда площ от 217,93 ха за зона за туризъм, спорт и ски), в същото време се предвижда  на зона „Алеко” да се подменят всички съществуващи лифтове с нови при  запазване общия брой на сега съществуващите съоръжения.   При това ще бъдат изсечени 2000 куб. м дървесина, което е почти 4 пъти по-малко от планираната годишна санитарна сеч (7000 куб. м), а езерото за изкуствен сняг ще бъде  разположено отляво на пистата „Витошко лале”.  Границите на плана за модернизацията не излизат от сега отредената зона за ски, спорт и туризъм „Алеко” в плана за управление на ПП „Витоша”. Трасетата не преминават през природни резервати и не засягат местообитания.
Водени от желанието за превръщане на Витоша в европейска дестинация за спорт и отдих, настоятелно напомняме за съществуващите на Витоша поредица от незаконни сгради и обекти, маскирани под определението "временно преместваеми", за които са издадени заповеди за премахване, припомнят от "Витоша ски".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване