07/09/12 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Износът за ЕС е намалял с 1,4%

За първите  4 месеца на годината износът на България за ЕС е намалял с 1,4% спрямо същия период на предходната година, достигайки близо 7,4 млрд. лева,  сочат предварителните данни на НСИ. Износът, който беше основният двигател на растежа на българската икономика през миналата година, се забавя, и то още  преди компаниите износителки да бъдат засегнати от рязкото поскъпване на цените на енергията. Забавянето на експорта се дължи на понижението на износа през първите два месеца на годината. През април 2012 г. българският износ  за ЕС се увеличава с 8,2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2,0 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират 65,7% от износа за страните - членки на ЕС. Силното повишение на износа през април показва, че секторът устоява на негативните ефекти на кризата в еврозоната, но е под въпрос дали ще устои на вътрешни за българската икономика фактори, като поскъпването на цените на електроенергията с 13%, влязло в сила от 1 юли.
През първите четири месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст на износа за ЕС е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, а а най-голям спад - при износа от сектор на „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“, с изключение на горивата. Вносът на България от ЕС за периода януари - април 2012 г. се увеличава със 7,9% спрямо същия период на предходната година и надвишава 8,9 млрд. лв. по цени CIF. Само през април 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, нараства с 5,2% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2,3 млрд. лв. по цени CIF. При вноса от ЕС за периода януари-април най-голям ръст е отчетен в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голям спад - в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация”. Така външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - април 2012 г. е отрицателно и възлиза на 1,5396 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1,1265 млрд. лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване