07/09/12 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Костов: Поскъпването на тока ще разтърси икономиката

Увеличаването на цената на тока с повече от една шеста е изключително тежък удар върху конкурентоспособността на българската икономика, който ще доведе до унищожаване на много работни места. Това каза в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов на редовната пресконференция в централата на партията.
Ние се конкурираме с другите европейски държави уж на равни начала, а Германия например купува природния газ с 30% по-евтино от нас, каза още той. По неговите думи с шоковото оскъпяване на ел. енергията българският бизнес ще бъде драматично разтърсен.
Отговорността е изцяло на министър-председателя, който посочи неверни и заблуждаващи причини за поскъпването, и много медии се хванаха на думите му, което показва порочността на управлението, обясни Командира. Според него правителството на ГЕРБ всъщност три години е прикривало разхищенията на предшествениците им – Кобургготски и Станишев, свързани основно с рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“. Лидерът на ДСБ обвини Бойко Борисов, че е закъснял с прекратяването на строежа на втора атомна, а като цяло загубите, нанесени на НЕК заради „Белене“, възлизали на 2 млрд. лева.
НЕК била докарана до фалит заради проявената нерешителност, страх и некомпетентност на днешната власт, която удовлетворявала приоритетно интересите на енергийните монополисти.
От ДСБ предлагат ДКЕВР вече да не бъде подчинена на премиера, „за да не обслужва неговите интереси и на приятелите му – монополисти“. Иван Костов поиска да се осигури конкурентна среда за производителите на ел. енергия, „а защо не и на разпределителните дружества“. По неговите думи НЕК трябва да бъде накарана да намали загубите в преносната мрежа, а „Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) да бъде закрит.
Енергетиката трябвало да премине изцяло на пазарни принципи и да се създаде „енергийна борса“. Костов даде пример, че правителството на Бойко Борисов е субсидирало фирми на Ковачки, като например „Брикел“, за което плащали всички граждани. 
От ДСБ са внесли предложение за промяна в Закона за защита на конкуренцията, според което трябва да се извадят на светло търговските договори на дружествата, които имат дял на енергийния пазар, по-голям от 5%. Така според Костов щяло да стане ясно „дали тези централи не злоупотребяват с господстващо положение“.
Лидерът на ДСБ коментира и обвиненията на Борисов, че именно той е виновен за високите цени на енергията, заради неизгодни договори, сключени по време на Костовото управление. Иван Костов определи това като „безочие“, в отговор на което от ДСБ щели да му изпратят справка за тези договори и за контрактите, сключени по-късно от НДСВ по времето на Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски. „Борисов лъже, за да прикрие своята некомпетентност“, каза още Иван Костов.
На въпрос на klassa.bg, дали приватизацията на ЕРП-тата е било грешка, Костов и съпартиецът му Иван Иванов отговориха, че НДСВ като цяло са имали „абсолютно дълбоко погрешна“ политика в енергетиката. Либерализацията на пазара е била една от основните им грешки. Ние имахме съвсем друга стратегия, която беше свързана с въвеждане на висока енергийна ефективност, обясни Иван Иванов.
Иван Костов отново заяви, че ДСБ е твърда опозиция на днешната власт. Не може три години да си прикривал предните и да защитаваш монополите и да се ползваш с нашето доверие, категоричен е Костов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване