07/09/12 15:37
(http://www.klassa.bg/)

Норвежкият добив на петрол и газ спира напълно

Добивът на петрол в Норвегия спира напълно от 10 юли, след като преговорите на синдикатите за намаляване на пенсионната възраст се провалиха, съобщи Би Би Си. Исканията са за пенсиониране на 62 г. вместо на 65, както е сега, с пълен размер на пенсията. Чистите годишни доходи на работник в сектора са 1 милион норвежки крони (105 000 британски лири).
След като стачката започна на 24 юни, норвежкият добив на петрол падна с 13 на сто, а на газ – с 4 на сто, сочат данни на Асоциацията на нефтената промишленост, според която загубите досега са за 2,9 милиарда норвежки крони. Норвегия е петият износител на петрол в света, посочва Би Би Си. След провала на продължилите 13 часа в неделя преговори асоциацията обяви, че няма друг изход, освен локаут на всичките 6515 работници в офшорния добив на петрол и газ, за да принуди правителството да прекрати стачката. Държавната компания Statoil, която е член на асоциацията, съобщи, че локаутът ще прекрати цялото производство в норвежкия континентален шелф, където оперират около 50 компании. В ранната борсова търговия в понеделник петролните цени в Лондон се покачиха с около 1 долар до 99,17 долара за барел петрол от сорта Brent, но след това отново спаднаха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване