07/09/12 13:18
(http://www.klassa.bg/)

Тайната на подмладяването е да мислим като пчелите

Начинът, по който мислят пчелите, може да ни помогне да живеем по-дълго, твърдят учени от щатския университет в Аризона, цитирани от в. „Дейли мейл“. Те са открили, че по-възрастните пчели могат ефективно да преобърнат процеса на стареене на мозъка, като поемат типични за по-младите пчели функции. Тъй като пчелите имат същия вид мозъчни клетки като човека, откритието подсказва, че хората биха могли да адаптират социалния си живот, което помага мозъкът им да остане млад в процеса на стареенето.
„Знаехме от предишни изследвания, че когато пчелите остават в кошера и се грижат за ларвите, запазват умствените си способности поне докато ги наблюдаваме, заяви Гро Емдам, ръководител на екипа, публикувал резултатите в „Джърнъл ъф експериментал джеронтолоджи“. Но след периода на отглеждането на ларвите те излитат да събират храна и започват да стареят много бързо.“
Учените установили, че процесът на стареене при пчелите много наподобява този при хората. „Само след две седмици остаряващите пчели вече имат износени криле, телца без влакънца по тях и по-важното, те губят мозъчните си функции, което в основни линии се измерва със способността да научават нещо ново.“ В момента, в който пчелите отново получават възможността да се грижат за ларвите обаче, те чувствително увеличават способността си да научават нови неща. Учените сравнили мозъка на пчелите с подобрени способности с тези, които не участвали в експеримента, и открили промяна в протеина Prx6, който съществува и в човека и е известен с това, че помага срещу деменция, включително срещу Алцхаймер. „Може би една социална интервенция, например промяна в общуването с околните, би помогнала на човешкия мозък да остане млад“, твърди Емдам.
Според Си Би Ес и пчелите като хората не се справят добре в стресови ситуации и обикновено не биха оцелели повече от една седмица или десет дни в изолация, тъй като са социални създания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване