07/09/12 05:00
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Яворов, Далчев и Вапцаров пресяват на изпита по литература в СУ

Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Атанас Далчев са авторите, които тази година пресяват кандидат-студентите на изпита по литература в Софийския университет.

Темата за Яворов е „Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов“. Вторият вариант, по който могат да пишат кандидатите и който е по-труден, според изпитната комисия, е сравнение между два цитата. Тази година те са от Вапцаров и Далчев:

„За него – Живота – направил бих всичко“ („Вяра“, Н. Вапцаров) и „И сякаш аз не съм живеел никога и зла измислица е мойто съществуване!“ („Повест“, А. Далчев).

Темата и цитатите изтегли Галя Ганчева от Варна в 65-а аудитория на Ректората. „Карък за мен – късмет за други“, бе коментарът ú за темите непосредствено след изтеглянето им. Залата се смълча, щом прозвучаха темата и цитатите, едва един-двама се зарадваха на Яворов.

Вариантите за тема бяха 15, а за цитати – 5. Галя изтегли и контролна тема – „Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков“. Яворов е по-малкото зло, коментира я момиче, седнало на първия ред в залата.

1804 кандидат-студенти се явяват на изпита днес. Изпитът, започнал в 8 ч., приключва в 12 часа.

„Страданието като че ли не е много близко до душевността на младите хора днес. Но който е учил, ще се справи с тази тема“, каза пред журналисти след началото на изпита зам.-ректорът на СУ доц. д-р Милена Стефанова.

Критерии

„Конкретните критерии за темите се разработват след изтеглянето им. Общите са: езикова култура, познаване творчеството на авторите, способност за изграждане на свързан логически текст, съобразен с поставената тема. Не изискваме чудеса, но се оказва, че и справянето с поставените критерии не е толкова лесно“, коментира председателят на изпитната комисия по български език и литература в Софийския университет доц. Паулина Стойчева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване