07/10/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

3 август: 15-и Международен джаз фест стартира в Банско

15-и Международен джаз фест стартира в Банско на 3 август. Въпреки икономическата криза екипът на д-р Емил Илиев се справи с организацията на авторитетния фестивал с помощта на община Банско, Първа инвестиционна банка, много фирми, дипломатически мисии, хотели и частни лица. Новоизбраният кмет на Банско  г-н Георги Икономов също даде своя принос за организацията на феста.
           От 3 до11 август тази година ни предстои да се насладим на изпълненията на изключителни джаз и поп музиканти от 17 страни.

Какво ще се случи?

         3 август,  петък, 20.00 часа, залата на хотел „ Флоримонт“. Грандамата на родния джаз Йълдъз Ибрахимова с Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев ще поставят началото на 9-дневния музикален маратон. Във втората част на вечерта „Ейот бенд“ (Сърбия) ще представи своето оригинално изкуство, съчетаващо джаз, изискано присъствие на класическо пиано и електронни звучения. Съставът има успешни концерти в Дубай, Германия, Русия и САЩ.
           4 август.  Биг бендът  на БНР с диригент Антони Дончев и специални гости - гордостта на българската джаз и поп музика Камелия Тодорова и Васил Петров. „Марио Станчев трио“ (Франция, България). Кристина Кирова и Old Gold Band, лидер на формацията Генчо  Въртовски – тромпет, обединил блестящи студийни музиканти, чиято цел е мека камерна звучност на традиционния джаз. „Дойл бенд“ (Великобритания).
         5  август. „Кекко Форнарелли трио“ (Италия) - джаз пианист със солидно  образование, отдаден на джаза, с успешни международни изяви. Последен проект - Room of mirorrors, съставът на групата е: пиано синтезатор, контрабас и барабани. „Чампиан Фултън трио“ (САЩ). Артистичното й битие е джаз пианист, владееща пеене, тромпет и ударни инструменти. Обикаля успешно световните джаз сцени и е желан партньор от величия в този жанр. През 2007 г. издава албума Sometimes I'm Happy, приет възторжено от критиката. „Александров рагтайм бенд“. Лидер на групата е Румен Александров, изпълнител на банджо и китара. Предпочитана  музика за музикантите е рагтайм, блус и  диксиленд, като използват оригинални съчетания на музикални инструменти: пиано, тромпет, тромбон, саксофон, кларинет и туба. Активно участие в национални и международни форуми у нас.

     И ОЩЕ:
 На джаз феста ще свирят тромпетистът и тромбонистът на Тина Търнър, които са част от бенда на американската блус легенда Биг Лени Ексон. Певецът е сред най-значимите представители на чикагския блус. В програмата има още една американка - Леа Клайн, която ще пее в Банско със своя квинтет. Ще участват също "Севън кингс” – наследниците на легендарните "Джипси кингс”. В бандата свирят двама от музикантите на "Джипси кингс”, както и няколко от децата им. Сред звездите на феста ще е Мънго Джери, който пя в Банско през 2011-а, вдигна на крака и танци целия площад и както изглежда, е доволен от купона, защото възнамерява да дойде и този август. Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България, създаден през 1998 година. Фестът е място за среща на емблематични личности от музикалното ни съвремие. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Концертите са безплатни. Вечер те събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско. През цялата фестивална седмица джазът не спира - звучи и през деня, и през нощта, когато концертите на площада са приключили, в различни клубове из курортния град.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване