07/10/12 13:27
(http://www.klassa.bg/)

Има двама кандидати за ВМЗ–Сопот

Има двама кандидат-инвеститори за ВМЗ–Сопот и до три месеца трябва да бъде намерен стратегически купувач за дружеството, обяви на среща с работниците министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В продължение на три месеца ще трябва да се намери купувач на предприятието. Изискванията са той да бъде стратегически инвеститор, който произвежда същата продукция, но освен с военна е необходимо да се занимава и с гражданска продукция. „Пътят на приватизацията е единственият вариант за спасението на ВМЗ–Сопот“, коментира Добрев.
След като за 18 години е доказано, че държавата не може да се справи с това, единственият начин е да се намери стратегически инвеститор, който да осигури постоянна работа на работещите, тъй като липсата на работа и поръчки не гарантира получаването на заплати в срок“, каза още министърът. По думите му засега кандидатите, заявили инвеститорски интерес, са два – една българска и една чужда фирма, но имената им засега остават в тайна. Новият собственик ще трябва да запази предмета на дейност и ролята на ВМЗ като основен фактор на заетост в региона. Имаме поръчки от НАТО, изнасяме оръжия за целия свят, с изключение на страните с ембарго“, коментира от своя страна директорът на ВМЗ–Сопот Иван Стоенчев.
Заедно с Добрев в Сопот бе и социалният министър Тотю Младенов. Двамата успокоиха всички 3300 служители на оръжейния завод, че до 20 юли ще им бъдат изплатени заплатите за май. Такова предписание е издала Инспекцията по труда. До приватизацията, която ще се случи в рамките на 165 дни, работниците ще получават заплатите си, макар и с малко закъснение, увери министър Младенов. Държавата имала варианти да даде допълнително работа на предприятието и да подсигури средства, които да бъдат изплащани като заплати, увериха министрите. В момента служителите частично са получили заплати за януари и април. Синдикатите във ВМЗ обявиха, че отменят стачната готовност, и хората очакват спазване на обещаното от правителството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване