07/10/12 16:51
(http://www.klassa.bg/)

НС избира новите членове на ВСС на 26 септември

До 24 юли е срокът, в който всеки депутат ще има право да предложи номинации за членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Това приеха с единодушие народните представители в правната комисия на свое извънредно заседание във вторник. Номинациите трябва да са придружени с мотивация и автобиографична справка на кандидатите, които ще се публикуват на специална страница в сайта на Народното събрание.
С приетите процедурни правила депутатите от правната комисия гласуваха и срок за приемане на становища по отношение на номинираните – 3 септември. Дотогава граждански организации, висши училища и научни организации имат право да подават сигнали, свързани с предложенията.
На 11 септември комисията по правни въпроси ще проведе изслушване на кандидатите. Окончателно решение за 11-те представители във ВСС Народното събрание ще вземе на заседание на 26 септември, което ще се излъчва пряко по БНТ и БНР.
Процедурните правила бяха приети в синхрон с последните промени в Закона за съдебната власт, който бе гласуван преди месец. Върху него бе наложено вето от президента заради т. нар. кариерни бонуси на членовете на ВСС и Инспектората на ВСС.
Депутатите се съобразиха с ветото, макар че тези от управляващата партия не бяха съгласни с него. Във вторник шефката на правната комисия Искра Фидосова заяви, че заради отхвърлените „кариерни бонуси“ нямало желаещи да стават членове на ВСС. Тя добави, че очаква отново само хора в пенсионна възраст да се включат в съвета.
Спор в правната комисия предизвика един от критериите за нравствени и професионални качества на кандидатите – те да не са участвали в корупционни схеми. Депутатът от ДПС Четин Казак определи текста като твърде обтекаем. Подобно бе мнението и на представителите на останалите парламентарни групи и в крайна сметка този критерий отпадна.
Процедурните правила предстои да бъдат приети и в зала тази сряда.
Същевременно Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова всички магистрати да се включат активно във формирането на следващия ВСС независимо от „циничното равнодушие, обхванало мнозина, и независимо от липсата на вяра и взаимно доверие“.
В обръщение до цялата съдийска гилдия ССБ апелира към магистратите да участват в номинирането на членове на съвета, въпреки че депутатите са им отказали правото да излъчват директно свои представители.
В писмото се казва още, че „ако се поддадем на апатията, на скептицизма, че не зависи от нас, че пак решаващата дума ще бъде другиму, ни предстоят още пет години като тези, които сега приключват, в които ще се питаме дали с бездействието си не сме станали съучастници на нови ретроградни тенденции“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване