07/10/12 16:40
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Полицията вика на разпит за подпис срещу златна мина

Полицията в Крумовград разпитва жители на общината, подкрепили подписка срещу златодобива в региона. Причината за това е сигнал, подаден от общински съветници от ГЕРБ до областния управител на Крумовград Иванка Таушанова.

През декември миналата година е организирана подписка срещу златодобива на Ада тепе. Събрани са повече от 5500 подписа.

„Подписката беше приета от Общинския съвет в Крумовград и беше взето решение да се изпрати до различни национални и европейски институции“, заяви пред OFFNews.bg Мария Дамянова, председател на сдружение „Живот за Крумовград“.

„Още преди това изпратихме подписката за проверка в ГРАО. Оказа се, че при около 500 подписа има грешки в ЕГН, неточни адреси, дублирания и т.н. Въпреки това остават над 5000 подписа, при които не са открити грешки“, обясни тя.

Малко след това шестимата общински съветници от ГЕРБ подават жалба до областния управител на Крумовград Иванка Таушанова. Според тях подписката е събирана неправомерно и под натиск от страна на общината, много от имената са написани с един и същи почерк, подписите също си приличали. Областният управител сезира прокуратурата, от където пък е разпоредена проверка от страна на полицията.

Така органите на реда започват да търсят по телефона участници в подписката, някои от тях са привиквани на разпит в полицейското управление, за да пишат обяснения защо са се включили в подпписката.

„Това продължава вече цял месец. Не може граждани на България да не могат свободно да изразят своята позиция“, каза Дамянова.

До момента няма задържани, няма оплаквания за лошо поведение по време на разпитите, но хората се страхуват. „Със сигурност много от заявилите предварително позицията си срещу златодобива на Ада тепе ще откажат да се включат в следващи протестни действия“, категорична е Мария Дамянова.

По думите ú причината съветниците от ГЕРБ да предприемат тази стъпка е, че „следват логиката на управляващите“. „През 2011 г. концесията за добива на злато на Ада тепе беше дадена на компанията “Дънди прешъс метълс“ именно от това правителство“, каза тя.

До края на юли областният управител Иванка Таушанова трябва да се произнесе относно валидността на подписката.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване