07/11/12 16:13
(http://www.klassa.bg/)

Отварят резиденция „Кричим“ за гражданите през есента

Резиденцията „Кричим” ще бъде отворена от есента за гражданите, каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти в Министерския съвет, предаде агенция „Фокус”. Дянков заяви, че това ще стане не само за провеждане на конференции и семинари, но и за посещения в определени дни и месеци. Министерството на финансите ще пази имота временно, докато има решение не само за този имот, а и за останалите резиденции - как те могат да се използват по-добре. Тази резиденция от десетки години е била в ръцете на УБО, сегашната НСО, и се е използвала, общо взето, от тогавашния политически елит. Напоследък почти не се използва, но се харчат около 700 000 лева на година за издръжка, каза министърът. Той напомни, че мястото е свързано с интересни исторически събития, и посочи, че за тях се знае малко.
В доклада си в Министерския съвет дадох пример за някои от тях. Например непосредствено преди убийството на Александър Стамболийски през 1923 година той е бил предупреден и е решил, че там ще бъде мястото, където е най-възможно да успее да се съхрани. На път за там Александър Стамболийски е бил хванат и по-късно – убит.
1943 година цар Борис ІІІ там скъсва заповедта за депортиране на българските евреи. Тепърва ще се разровим, за да видим от социалистическата ни история, там има доста добре описано как Людмила Живкова, като е ходила на лов, понеже не е можела да стреля, цялото село са го събирали и са му казвали: „Събирайте дивеча, но внимавайте вас да не ви гръмне”, каза министърът.
Дянков каза, че финансите на резиденцията изглеждат добре и бюджетът е известен – около 700 000 лева на година. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване