07/11/12 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Цвета Караянчева: ГЕРБ гради структури в големи градове в Турция

- Г-жо Караянчева, три години след края на тройната коалиция има ли промяна на отношението на ГЕРБ към ДПС? Не поомекнахте ли малко към партията на Доган?
Няма промяна в отношението ни към тях. ДПС е партия, която през годините се е представяла като балансьор. Предимство на нашето правителство е, че управляваме самостоятелно. Това си има своите плюсове и минуси, но ние носим отговорност и заставаме зад решенията си. ДПС говореха преди изборите, че без тях нищо не може да се случи. Ето, факт е, че се случи. Казваха, че не може да се избере президент без ДПС. Но вече имаме и президент на ГЕРБ, без ДПС. Те не са такъв фактор, за какъвто се представяха. Ние продължаваме твърдо да отстояваме позицията си да управляваме самостоятелно и няма никаква промяна в отношението ни към ДПС.
- Споменахте президентските избори. Имате ли информация в смесените райони как са гласували българските турци на балотажа Плевнелиев – Калфин?
Имам информация. В смесените региони хората вече започват да приемат по съвсем различен начин партия ГЕРБ. В продължение на години ние бавно и последователно стигаме до тях. На президентските избори един немалък процент гласуваха за Плевнелиев, макар че, естествено, за Калфин бяха повече. В Кърджалийско около 15-20% от българските турци гласуваха за Плевнелиев.
- В тези смесени райони, където има монопол на ДПС, възможно ли е да се пробие без привличане на кадри на Доган в ГЕРБ така, както Меглена Кунева обира хората на старата десница? Каква е стратегията на ГЕРБ?
Има много български турци, които не са били в ДПС. Това са хора, които са пострадали и са били мачкани от ДПС, и точно те ни търсят. Много от тях са млади, били са в чужбина и знаят, че няма нужда някой да диктува отношенията между различните етноси. Самият народ е балансьор и пазител на етническия мир. И благата не могат да се разпределят от една партия. ГЕРБ е отворена към всички, без значение от етническа или религиозна принадлежност.
- Защо ГЕРБ успя да пробие в Кърджали с един мандат на последните парламентарни избори?
Една партия като БСП, която е в симбиоза с ДПС, няма как да вземе от техния електорат, защото те са в уговорка – ти не пипаш моите, аз не пипам твоите. Така е било и с обществените поръчки, така е било и с всичко останало. Ние обаче имахме на последните местни избори 95 кандидати за кметове на населени места във всички общини на област Кърджали. Това се случва за първи път. И в седемте общини имахме кандидати за общински кметове. Навсякъде напълнихме и кандидатските листи за общински съветници. Това е национално отговорно поведение. Няма друга партия, която да е заявила такава претенция в област Кърджали. Ние работим с тези хора и те виждат протегнатата ръка. Понякога не всичко е работа или пари. Понякога е важно как ще му обясниш на човека, как ще стигнеш до сърцето му. През 2007 г. ние бяхме една шепа хора. Сега в област Кърджали сме 1700–1800 членове на ГЕРБ. От тях над 550 са български турци. Ръководството на партията също има отношение към тези хора. Например въвеждането на принципа на уседналост - това беше желание на нашите избиратели. Защото иначе е все едно някой да ти дойде на гости за три дни и той да промени цялата наредба на къщата, след което да си отиде и да ти каже – четири години ти ще живееш така. Леглото да ти е в тоалетната примерно. Ние имаме пряк контакт с хората и аз не се срамувам да седна заедно с баба Айше на нивата. И не го правя само на избори.

- Имате ли достатъчно „апостоли“ в този район?

Да. А знаете ли колко трудно беше в началото, когато тези хора стояха отстрани уплашено и не знаеха какво да правят. Сега, в което и село да отида, имам човек. Има хора, които ме посрещат – може да са двама, трима или пет, но ги има и те работят за партията.

- В публичното пространство обаче се лансира само вашето име като лице на ГЕРБ в този район.

Аз живея там от 40 години, познавам проблемите на хората и живея с техните болки. Не съм парашутист от някоя друга област, сложен, за да е депутат в Народното събрание. Аз съм си от този регион и знам какво искат моите хора, знам как да отстоявам правата им. И друго – много неочаквано за ДПС е как ме приемат българските изселници в Турция. Натрупах посещения там, имам още покани и ще пътувам много, за да се срещам с българските изселници.

- Разполагате ли вече със свои хора в Турция, които да работят за каузата на ГЕРБ?
Да, предстои да направим структури в големи градове в Турция. Засега няма да ви кажа кои, защото е важно да го оповестим, когато това реално се случи. Аз бях на среща с изселниците от „Бултюрк“, а тя е определено анти-ДПС организация. Аз им разказах, че болките, които те са преживели по време на възродителния процес, са били и наши болки. Аз съм имала съученици, приятели, комшии, които заминаха за Турция. Този възродителен процес ни раздели – и българи, и турци. Много от радетелите на възродителния процес са днес в ДПС. Например в Джебел човекът, който водеше церемонията на 19 май по повод майските събития от 1989 г., ами той е един от възродителите. Хората казваха - този човек ни сваляше шалварите.

- Всъщност те не са ли били двойни агенти – дали са работели с желание за каузата на възродителния процес, или само са се престрували?
Не е така. Те са били вербувани и са искали да се харесат на властта. Сваляли са фереджетата на своите хора – на българските турци. Те са ходели и са глобявали. И сега са в ДПС и продължават да плашат с нови възродителни процеси и да се изживяват като посредници за опазване на етническия мир. Няма такива филми. Ние сме европейска държава, а тези обикновени хора имат право да живеят по-добре. ДПС вече виждат как за диалога, който водим, не ни е необходим посредник. Както и за срещите ми в Турция. Аз отивам и се срещам с когото ми трябва и не ми е нужно ДПС за посредник. Например преди два дни бях при кмета на Одрин. И други колеги пътуват непрекъснато. А първия път, като отидох, ми казаха, ама как така сте друг депутат, а не от ДПС? Хората идваха, само и само да се запознаят, от любопитство. В ГЕРБ даваме път също и на младите и можещите хора. Гордея се, че в Националния изпълнителен съвет на младежите на партията вече имаме и наш представител - от Кърджали.

- Ще следите ли отблизо дали ДПС ще спазва изискването да не прави предизборна пропаганда на друг език освен български?
Има кой да го контролира това. В тези райони агитацията на друг език си върви и не знам защо колегите не го казват в прав текст.

- След като пропагандата на турски е наложена практика, защо да не се разреши от закона?
Официалният език в България е български. Дадени са възможности на всички граждани да учат български език.

- Агитацията на друг език предвижда големи глоби. Вие ще подавате ли сигнали, когато видите подобно нещо?
Да, ако се наложи. Ако се нарушават законите, трябва някой да вземе мерки.

- Новините на турски език трябва ли да продължат да се излъчват?
Няма никакъв проблем с новините на турски. Тези 15 минути, които информират българските граждани, не са пречка, защото в нашия регион например изключително много се гледа турска телевизия. Светът вече е глобално село и всеки може да се информира по всякакви различни начини. Аз влязох в новините на някои турски телевизии с моите посещения и така много хора в селата на област Кърджали успяха да чуят за мен.

- В управлението на ГЕРБ така и не се стигна до присъда дори и за един министър на ДПС и на тройната коалиция. Защо се получи така?
Все пак има разделение на властите и аз не мога да коментирам правораздавателната система, не ми е работа. Аз съм законодател. Ако някой е направил престъпление или е нарушил закона, трябва да си понесе последствията. Факт е, че българските граждани в определен момент очакваха да се случат такива неща. Много често ми задават този въпрос, но аз не мога да дам отговор.

- Как ще коментирате последното изследване на НЦИОМ – за един месец ГЕРБ е загубила 4,5% електорално доверие? Това не е ли голям спад?
Не, спадът не е голям на фона на тежката икономическа обстановка и повишаването цената на тока. След три години управление ГЕРБ има най-голяма подкрепа в сравнение с предишните правителства. Явно е, че хората имат реална оценка за свършената работа и за усилията на правителството. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване