07/12/12 13:32
(http://www.klassa.bg/)

В американска лаборатория постигнаха рекордна плътност на поток неутрони

Физици от Националната ядрена лаборатория в Лос Аламос, САЩ, поставиха рекорд по плътност на поток неутрони, предаде Лента.ру, като се позовава на сайта на лабораторията. За получаване на неутронния поток с рекордна мощност учените използвали краткоимпулсен лазер TRIDENT, постигащ  200 трилиона вата. С него облъчили тънка полимерна лента, съдържаща ядро на изотопа на водорода деутерий. Плътността на светлинната енергия е била 200 квинтилиона (1018) вата на квадратен сантиметър – физиците  сравняват тази плътност с фокусирането на цялата светлинна енергия, която пада на Земята на площ с размери на  типографска точка.
Ядрото деутерий от плазмата, образувана в резултат на облъчване на лентата, попада на берилиева мишена и се превръща в поток неутрони. Той се отправя в същата посока , както и изходящия лазерен лъч, а енергията на частиците достига 50 милиона електроволта.
Рекордната плътност на потока неутрони, постигната в лабораторията в Лос Аламос  (около 40 неутрона на квадратен микрометър в наносекунда), е пет пъти по-голяма от резултатите от предишни експерименти. Това ще позволи да се направят структурни изследвания на молекулите, които имат кратък живот, нещо невъзможно досега.
Лабораторията в Лос Аламос, щата Ню Мексико, която е една от най-големите в света,  участва в секретни изследвания за разработка на ядрено оръжие. Работещите в нея близо 9000 души правят също уникални медицински и биологични проучвания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване