07/12/12 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Работата на властта се закучи

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Работата на властта явно съвсем се е закучила. Щом и издържаният от бюджета НЦИОМ се осмели да констатира, че одобрението към държавните институции спадало.

В сравнение с месец май от 2 до 6 пункта намалява одобрението към всички държавни институции. Това показват данни от представително проучване на НЦИОМ за периода 27 юни 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в страната.

Проучването е направено малко след протестите срещу закона за горите и взрива на Петолъчката и злощастно съвпаднало със съобщението за увеличението на цените на тока и на природния газ.

ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5%. Нараснала била дори, о, Боже, критичността към министър-председателя. Но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ, бърза да добави НЦИОМ.

Според държавните социолози “най-силни критични настроения към правителството като цяло се регистрират сред хората на възраст над 50 години, сред нискообразованите респонденти, сред жителите на малките градове и селата, както и сред крайно бедните” т.е. сред т.нар. матрял. “Един милион цигани, 700 - 800 хиляди турци, 2 милиона и половина пенсионери, както ги преброи самият Борисов преди три години.

Интересно, че точно тези групи не са най-активните в протестите примерно срещу ACTA, в защита на горите, на Морската градина във Варна и в интернет.

Но винаги е по-престижно да посочиш като свои противници оръфляците и аутсайдерите, отколкото младите и образованите.

За спиране на спада на одобрението не помагат декларираните успехи, възхищения, магистрали, облигации, археологии, палеонтологии, лувъри, увеличения на пенсиите с 9 лева, самохвални сравнения със съседи, портрети върху капаци на коли, омайни интервюта и прекрасни снимки по списания с гланцови корици, телефонни разговори с Меркел и бързи визити в Брюксел с неясен резултат.

И идва ред на действията, които издават очевидна нервност. Ето няколко от последните дни:

Журналистите,критикуващи МВР, бяха обвинени, че обслужват мафията. За хаоса около пожара на Витоша, станал причина за тези критики, по-добре изобщо да не се споменава. После се каза, че собствениците на вестници обслужвали енергийна, земеделска, финансова и прочие мафии.

Не че не е така, но хубаво ли е по-малко от седмица преди Доклада да се говори за мафии? Нали беше прекършен гръбнакът на октопода? После трябваше спешно да се лети за Брюксел.

Междувременно дойде историята с влизането на сегашния премиер и министрите му-отличници в учебниците по история за 11 клас и нелепите обяснения, че учениците нямало да знаят, че кой е президент, ако не го прочетат в учебника.

Това само на пръв поглед изглежда смешна дан на суетата. Всъщност не е толкова невинно, защото става дума за учебника за 11 клас.В този клас учат онези, които догодина навършват 18 години и за пръв път ще гласуват. Не че ще вземат решение точно въз основа на учебника по история, но някой все може да се излъже.

И накрая уволнението на председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Това си беше чист пароксизъм на властта. Няма да я делим по Монтескьо, защото е ясно, че решението не е резултат от становище само на една от независимите три власти.То беше толкова глупаво, че стресна Борисов, който има усет за нещата, които могат да му навредят.

“Приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред”, заяви премиерът, изправен пред нов протест - този път не на някакви младежи “с объркани глави”, а на съдии. Всъщност на цялата трета власт.

Такива неща не остават незабелязани. Нито в България, а най-вече в Брюксел.

Закучили са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване