07/12/12 09:35
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

ВСС уволни съдия Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова.

19 от членовете на ВСС гласуваха за уволнението на днешното заседание на съвета. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев напуснаха заседанието ядосани и отказаха коментар.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС – Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела.

Преди да бъде гласувана оставката ѝ, проф. Анелия Мингова от ВСС предложи наказанието да бъде смекчено с второто по строгост преди уволнението – понижаване в ранг. Това предложение обаче беше отхвърлено.

С уволнението на Тодорова делата, които тя е гледала, трябва да започнат от начало. Едно от делата е срещу Антон Савов – Тони Мамата, сочен за приближен до Златомир Иванов-Баретата, а другото е срещу злоупотреби в столичното дружество „Софийски имоти“. Тези две дела спадат към т.нар. „знакови“, като последното със сигурност се наблюдава от Брюксел. То ще бъде едно от делата, върху които идващите евроексперти ще пишат следващия си доклад.

Решението на ВСС може да бъде обжалвано по съдебен ред.

Това е посегателство срещу съдебната власт. Това не е наказание срещу съдия Тодорова, а удар срещу съдиите. Мисля, че никой в професионалната общност, нямат съмнение, че те са я наказали за това, което тя е говорила за реформата на съдебната власт, каза пред БНР Красимир Кънев, председател на Българския хелзингски комитет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване