07/12/12 10:28
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Лъчезар Иванов от ГЕРБ става доцент чрез съмнителен конкурс

Депутатът от ГЕРБ и бивш председател на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов е единственият кандидат в конкурс за доцент в Медицинския университет в София.

Той е подал документи за участие в конкурс за доцент в Катедрата по здравна политика и мениджмънт на МУ-София. Конкурсът обаче противоречи на нормативната уредба, пише zdrave.net.

Той кандидатства за доцент в специалността „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ и в същото време в обявлението се посочва, че тя е в професионално направление „Медицина“. Всъщност, според правилника на МУ, специалността е към „Обществено здраве“.

Иванов е представил 28 свои публикации, две от които не подлежат на рецензиране, тъй като са без печат и не е посочено списанието, в което са публикувани. На 12 от тях е пръв или единствен автор. Правилникът на университета изисква 25 публикации и поне на 15 от тях кандидатът за доцент трябва за е пръв или единствен автор. От представените от Иванов публикации само една е била публикувана в чуждо списание – в Гърция, изискването е те да са минимум 3.

И двете публикувани на сайта на МУ-София рецензии обаче са положителни, не отчитат никакви нередности и препоръчват на научното жури да одобри кандидатурата.

В една от рецензиите – от проф. Стефан Гладилов, ръководител на катедра „Икономика на здравеопазването“, изтъква отличията и наградите на Иванов, пише още:

„Личните ми впечатления за кандидата като преподавател са положителни. Той показва интелигентност, добро познаване на преподавания материал и развито чувство за отговорност към поетите задачи“.

Рецензията на проф. Гладилов е от 21 юни.

Според втория рецензент – проф. Веселин Борисов, Лъчезар Иванов е целенасочен и организиран.

„Винаги е с буден усет за най-актуалните проблеми на нашата здравна политика и здравно законодателство. В личностов аспект е много комуникативен и отзивчив като колега. Има ясен език и стил, проличаващ както в публичните му изяви, така и в презентации на различни проблеми, което го прави доста подходящ за преподавателска дейност“, пише проф. Борисов и препоръчва „убедено“ на журито да избере кандидата за доцент.

Репортер на OFFNews се свърза с ректора на университета проф. Ваньо Митев за коментар по допуснатите нарушения, незабелязани от рецензентите. „Разпоредил съм проверка по процедурата. Заради това конкурсът ще се отложи с един месец“, каза проф. Митев.

Той ни увери, че дори не знаел, че Лъчезар Иванов кандидатствал за доцент в университета, тъй като решенията за конкурсите минавали формално през гласуване в Академичния съвет.

Лъчезар Иванов е завършил ЕСПУ в София, след което (през 1989 г.) – медицина в Медицинска академия (сега университет) в София. Работил е в общинската болница на Разград като лекар-ординатор, след което се прехвърля във ВМА, където е лекар-ординатор. Има специалност „Вътрешни болести“. Магистър е по здравен мениджмънт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване