07/12/12 07:34
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Над 70 ранени при протест в Испания (СНИМКИ)

Снимка: ЕПА / БГНЕС Снимка: ЕПА / БГНЕС Снимка: ЕПА / БГНЕС Снимка: ЕПА / БГНЕС

Повече от 70 души са били ранени при сблъсъци с полицията по време на протест в испанската столица Мадрид в сряда, предаде Си Ен Ен.

Десетки хиляди демонстранти, голяма част от които миньори, протестираха срещу налаганите от испанското правителство икономии и рестриктивни мерки.

Ранените миньори са общо 43-ма. Сред пострадалите има и 33-ма полицаи.

Протестът започна във вторник вечерта, когато две колони от демонстранти се събраха в покрайнините на града, след което се насочиха към централния площад на Мадрид „Пуерта дел Сол“, който придоби известност с протестите на недоволни от икономиите на правителството младежи.

От испанските профсъюзи смятат, че трикратното съкращение на държавните субсидии, благодарение на които отрасълът се държеше, ще доведе до неговия банкрут. Според тях това ще доведе до закриването на 38 хиляди работни места, населението ще започне да напуска градовете в северната част на страната – център на минната промишленост.

Говорителят на единият от синдикатите заяви, че походът от северните части, започнал на 22 юни. По думите му той бил незабравим заради солидарността на хората по пътя, които са давали на миньорите храна, вода, подслон и подкрепа.

Преди пристигането си в Мадрид, миньорите се сблъскаха с полиция в северозападния град Леон. Те барикадираха пътя и железопътната линия в северния град Синера на 19 юни.

Испанската икономическа криза се влошава в сравнение с изминалата година.

Безработицата в страната достигна рекордното ниво от 24% и над 50% сред испанците на възраст под 25 години.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване