07/12/12 14:24
(http://www.klassa.bg/)

НАТО запазва контингента си в Косово

НАТО отложи планираното съкращаване на войниците си в Косово, тъй като сигурността в доминираната от сърби северна част на страната остава критична. Това обяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен след визита в проблемния район, предаде АФП. 
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и досега републиката е призната от 90 държави, но не и от Белград, който окуражава живеещите в северната част около 120 000 сърби да се противопоставят на властите в Прищина. Напрежението е особено високо в разделения на две етнически части (сръбска и албанска) град Митровица.
Мироопазващите сили на НАТО КФОР бяха разположени в Косово след края на конфликта от 1998-1999 г. между сръбската  армия и борещите се за независимост албанци.
В началото на 2010 г. НАТО намали броя на войниците от 15 000 на сегашните 6000 с намерението да ги съкрати до 2500 през 2102 г.
Правителството на Хашим Тачи обяви в сряда, че  страната е готова да се включи със свои сили за сигурност в международни омиротворяващи операции на НАТО и ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване