07/12/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Разкриха кой плати 119.9 млн долара за „Викът” на Мунк

Американският магнат Леон Блек е тайнственият купувач на култовата творба „Викът” на норвежкия художник Едвард Мунк, разкри Wall Street Journal. Пастелът беше продаден на търг през май 2012-та в Ню Йорк за космическата сума от 119.9 млн долара. Известен колекционер от обкръжението на милионера е съобщил името му. Вестникът е потърсил връзка и с говорителя на милионера, който обаче е пожелал да запази мълчание. 60 годишният богаташ е основател на инвестиционните фондове Apollo Management. Състоянието му е изчислено на 3, 400 млн долара.
Търгът – светкавичен и загадъчен

Продажбата на „Викът” на 2 май 2012 та продължи само 12 минути. За минута цената скочи с 10 млн долара. Пълната зала ръкопляска на финалната сума. Началната цена бе 80 млн долара. „Викът” на Мунк е платното, обявено за най-скъпо продадената картина за 2012-та. Името на купувача естествено остана в тайна , стана ясно само, че той се е преборил с шестима мераклии да закупят картината.
Пастелът на Мунк, рисуван през 1895-та изобразява човек, който крещи от ужас на един мост. Фонът е окървавеното небе на Осло. Платното бе единственото от четирите версии на „Викът”, останало частно притежание. Между 1893 y 1910-та Мунк рисува четири версии, които се превръщат в символ на универсалната мъка. Другите три версии се пазят в Музея на Мунк и в Националната галерия в Осло.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване