07/13/12 00:13
(http://www.klassa.bg/)

WIN молекулата - надежда за болните от множествена склероза

Eкип, който изследва канабиноидите в Университета Комплутенсе в Мадрид, разкрива положителния ефект на синтетична молекула WIN върху вид множествена склероза при мишките. Резултатите показват подобряване на състоянието на болните и забавяне на болестта.
Болните от множествена склероза страдат от постоянни мускулни контракции, спазми, болки в мускулите и лош сън. Традиционните лекарства срещу тези симптоми помагат известно време, после се оказват неефикасни. Мнозина от пациентите прибягват до използването на канабис за успокояване на мускулните контракции и болките. Канабисът наистина помага. Британската фармацевтична компания GW Pharma лансира на пазара лекарството Sativex, изработено на базата на марихуаната и канабиса. Новият препарат дава обнадеждаващи резултати и вече се прилага в няколко европейски страни.
В Испания също работят по темата  В Медицинския факултет на Университета Комплутенсе в Мадрид изследват възможностите за използване на канабиса в лечението на множествената склероза. Хавиер Фернандес Руис, преподавател в учебното заведение, експериментира успешно в тази посока. Канабиноидите наистина повлияват върху симптомите на болестта и успокояват пациентите. Изследване, публикувано в Neuropharmacology показва, че екипът задълбочи наблюденията си върху ефекта на синтетичната молекула наречена WIN55,512-2 (WIN), която имитира едно към едно действието на канабиноидите върху мишки с множествена склероза. Доказа се, че WIN действа по различни пътища. От една страна повишава броя на гените, които почистват глутамата, чийто излишът убива невроните. От друга страна WIN намалява действието на гените, свързани с възпалението на клетките от обкръжението на невроните. Това проличава много ясно при наблюдението на заразени мишки, върху които се прилага симнетичната молекула. WIN намалява и филтрацията на токсични молекули, които вредят на невроните. Мишките, третирани с WIN показват забавяне на развитието на болестта в сравнение с онези, които не са третирани с новия препарат. Ефектът на WIN е значително по-голям и силен в началните стадии на болестта.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване