07/13/12 00:06
(http://www.klassa.bg/)

В процедура „ин витро” забравете пържените картофи

Изследване на екип учени от Университета в Харвард (САЩ) представи интересни подробности за мазнините, които вредят на ин витро процедурата и затрудняват отделянето на качествени яйцеклетки, които биха могли да бъдат оплодени и присадени на майката. На конгреса на Евройпеското дружество за човешка репродукция и ембриология \ESHRE\, който приключи в средата на юли в Истанбул, учените доказаха, че мазнините, които поглъща жената в периода преди и по време на ин витро процедурата, са изключително важни. Самото намаляване на броя на качествени яйцеклетки – така наречените яйцеклетки в метафаза II, е предпоставка за неуспех на процедурата. Същото се отнася и за броя на сперматозоидите, които пък трябва да оплодят яйцеклетките. Мазнините, използвани за пържене на картофи, редуцират и яйцеклетките, и сперматозоидите, категорични са учените. Професорът по хранене и епидемиология от Университета в Харвард, Хорхе Чаваро,  изследва 147 жени, подготвени за ин витро процедура. Раздели ги на групи съобразно мазнините, които консумират. След анализ на резултатите се оказа, че жените, консумирали мазнини от пържене, са произвели средно по 9,3 годни яйцеклетки от метафаза II, докато онези, които не са консумирали мазнини от пържене – средно по 11.6 яйцеклетки. От всичко това става ясно, че мазнините от пържене влияят отрицателно на зачеването при ин витро.
Не за първи път се провеждат изследвания на хранителния режим, който е най-подходящ за жените, предприели процедура ин витро. Резултатите, изнесени на конгреса в Истанбул, до известна степен са съзвучни с други – отрицателната зависимост на ин витро процедурата от затлъстяването. Затова един съвет към жените, които предприемат решителната стъпка за забременяване – отслабнете и не яжте пържени картофи. Дори и да сте слаба, пак не ги яжте. А мъжете, които пък ще даряват сперма за ин витро процедура, също трябва да забравят пържените и панираните храни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване