07/13/12 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Войната с наркотиците не спира отглеждането на кока в Андите

Франс прес

Двадесетгодишната война с дрогата не е прекратила отглеждането на кока в Андите, където тя все още заема площ от 150 000 хектара и продължава да захранва пазар, възлизащ на над 100 милиарда долара, казват интервюирани от Франс прес експерти.

За 20 години тази дейност, разбира се, позагуби почва в Колумбия - най-големия производител на кокаин в света, но само за да превземе територия в съседните страни, показва публикуван на 26 юни доклад на ООН за 2012 г.

Намалялото производство в Колумбия се компенсира с производство в Перу и Боливия. Лабораториите са прехвърлени в Еквадор и Венецуела, а трафикът - в Централна Америка и Мексико, обяснява икономистът Даниел Мехия - директор на Изследователския център по сигурността и наркотиците в Богота.

През 2010 г. Колумбия все още е с почти равни показатели с Перу по отношение на засадените с кока площи (62 000 срещу 61 200 ха, съответно), както и на годишното производство на кокаин (350 на 320 тона).

Боливия обработва 31 000 ха (12 000 от които са заделени за “традиционната и легална употреба на това растение, смятано за свещено в андската култура”), от които се произвеждат 115 тона кокаин.

Докладът на ООН свидетелства за значителен спад в производството на кокаин в Колумбия след 2006 г., когато годишно произведеното количество е достигнало 660 тона.

Положението се е променило от 90-те години на миналия век, когато могъщите колумбийски картели контролираха целия процес - от прибирането на реколтата от кока до пласирането на кокаина из американските улици.

“Разликата между Колумбия и другите производители на кока, е че от средата на 60-те години тази страна е раздирана от въоръжен вътрешен конфликт”, подчертава Мехия.

Водещата партизанска комунистическа организация в страната - Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), постепенно се включи в трафика, както и крайнодесните военизирани милиции, превърнали се в престъпни групировки.

Осем милиарда долара за “плана Колумбия”

Създалата се ситуация накара САЩ - най-големия потребител в света - да отдели 8 милиарда долара от 2000 г. насам за “плана Колумбия” - програма за борба с трафика и партизаните, подпомогната от военно и технологично сътрудничество.

Този план отряза достъпа по въздух на трафикантите, принуждавайки ги да прекарват стоката по суша и море. В резултат на обявената война срещу дрогата колумбийските картели се разпаднаха с гръм и трясък.

Друг важен елемент е задимяването от въздуха на полетата с кока, практикувано само в Колумбия, което също повлия на реколтата.

За да не бъдат разкрити, селяните обработваха по-малки площи (средно 0,6 ха), което намали продукцията им. При това положение отглеждането на кока носеше между 400 000 и 500 000 песос на месец (от 225 до 280 долара), което се равнява на минималната работна заплата в Колумбия.

Борбата с дрогата обаче не е сложила край на тази дейност в Колумбия, където търговията й дава над 2 процента от брутния вътрешен продукт, казва Мехия.

Според Алдо Лале Демос, представител на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) в Колумбия, “е несериозно да се мисли, че този проблем ще бъде приключен”.

“Това, което може да се направи, е дейността да се контролира, за да стане достъпът до дрогата труден и скъп и тя да не достига до непълнолетните”, обяснява Демос.

Повишаване на производителността

В момента, когато производството в Колумбия намаля, Боливия намери начини да увеличи добивите на кока с помощта на химически продукти.

За разлика от Колумбия и Перу, през 2008 г. Боливия изгони американската Агенция за борба с наркотиците (DEA), а президентът Ево Моралес - бивш шеф на профсъюза на производителите на кока - обещава промишлени пазари за това растение.

Близо две трети от произведения в Боливия кокаин е предназначен вече за Бразилия, където потреблението му заедно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване