07/13/12 14:33
(http://www.klassa.bg/)

ЕС предлага цялата информация на държавната администрация да се качва в интернет

Цялата публична информация, която държавната администрация събира, да се качва свободно в интернет. Това е записано в нова директива, която Европейската комисия предлага. Изключения ще се правят само секретната информация, свързана с националната сигурност и за личните данни на хората.
Основен докладчик на Европейският парламент по директивата е евродепутатът от левицата Ивайло Калфин.
„Идеята може реално да подобри нашия живот. Тя изисква да се смени мисленето на държавната администрация и тя да прави публично достояние цялата информация, която има, а не, както е сега, сама да решава какво да казва или да скрие от гражданите. Това ще доведе до повече прозрачност и ефективност в работата на администрацията и до значителен икономически ефект и подобряване на живота на хората“, обясни в петък Ивайло Калфин.
Най-вероятно новата директива на Брюксел ще бъде одобрена следващата година. Обикновено след приемането на подобни документи националните правителствата имат около 2 години, за да приложат решенията и на практика.
140 милиарда евро годишно ще спечели европейската икономика, ако правителствата предоставят свободно в интернет данните, с които разполагат. Това показва изследване по темата, поръчано от Европейската комисия.
Директивата изисква информацията да бъде предоставяна във формат, който е удобен за машинна обработка, за да може лесно да се анализира с компютри от фирми и граждани. Освен това информацията трябва да се предоставя възможно най-евтино. Предвижда се и създаването на обществен регулаторен орган, които да преценява дали информацията е преодоставена в пълен обем.
Ивайло Калфин прогнозира, че новата директива на ЕС може да срещне сериозна съпротива у нас.
„Много институции и общини в момента продават тази информация и се издържат с приходите, които многократно надхвърлят разходите им за нея“, обясни евродепутатът
75% от жителите на големите градове между 18 и 65 години декларират съгласие и подкрепа за идеята за “отворени данни“ от публичните институции в интернет, съобщи социологът Живко Георгиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване