07/13/12 10:47
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

От провокация до политическа поръчка: коментарите за уволнението на Тодорова

Уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова може да се тълкува и като провокация, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Не бих искал да коментирам решението на ВВС, но смятам, че всички сме равни пред закона и всеки, който е нарушил срокове, с което е възпрепятствал обективното и справедливо правораздаване в разумните срокове, е задължение на всяка една институция да бъдат предприемани действия, с които институцията да се представи в адекватен вид“, заяви той.

Цветанов беше категоричен, че няма личен конфликт с Тодорова.

Премиерът Бойко Борисов определи още вчера като провокация дисциплинарното уволнение на Тодорова. „Приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред“, каза той.

„Това е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина, по който се реформира съдебната система” – допълни Борисов.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също определи дисциплинарното уволнение на Тодорова като политическа поръчка, но заяви, че Синята коалиция не пледира нейната невинност.

Според него действията на ВСС са плод на двоен стандарт, тъй като за сходни нарушения, но 43 на брой, съдия е наказан със „забележка“. Той изтъкна като причина за уволнението на Мирослава Тодорова и личния й конфликт с Цветан Цветанов. „Под формата на загриженост за съдебната система Цветанов се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници“, каза Костов.

По думите му уволнението е провокация от страна на премиера и вътрешния министър.

„Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС“, допълни той.

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд  Георги Колев отказаха да коментират причините за уволнението на Мирослава Тодорова .

Забавянето на мотивите по три наказателни дела, по които Мирослава Тодорова е била председател на съдебния състав, бяха посочени като нейни най-сериозни нарушения.

Според правосъдния министър, България наистина има много сериозен проблем със забавените дела, което личи по множеството присъди срещу държавата ни в Страсбург. Вчера Министерският съвет гласува 25 000 евро поредно плащане на обезщетение за забавени дела, коментира правосъдният министър Диана Ковачева.

„Има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела. ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност“, каза тя.

Ковачева призова да се мери с еднакъв аршин и да бъдат налагани дисциплинарни санкции на всички съдии, които са забавили дела.

“Движение България на гражданите” се обяви против уволнението на Мирослава Тодорова. „За нас това е политически акт и изпълнение на политическа поръчка на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, които от три години се опитват да подчинят цялата съдебна система и да я превърнат в инструмент за постигане на политическите и икономическите си интереси. Те вече успяха да овладеят напълно Висшия съдебен съвет и най-яркото доказателство за това е уволнението на съдия Тодорова“.

Според партията уволнението идва в отговор на предложените конкретни реформи, в които управляващите са видели заплаха за тяхната власт върху съдебната система.

По думите им уволнението има връзка и с личния конфликт между Тодорова и Цветан Цветанов.

В същото време Съюзът на съдиите в България публикува на сайта си отворено писмо, подписано от 11 млади съдии.

„За нас е очевиден стремежът съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават, да не вярват на думите й. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим, дали има бъдеще за нас в тази система”, се казва в писмото.

Съдии, които се обявиха против уволнението на Мирослава Тодорова, протестират днес пред сградата на ВСС.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че според него решението на ВСС оставя съмнения за необективност. Той изрази и притеснението от провеждащия се в момента протест.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване