07/13/12 12:40
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът ратифицира пакта за стабилност

Парламентът ратифицира решение на Европейския съвет от 25 март 2011 г. за изменение на чл. 136 от Договора за функционирането на Европейския съюз по отношение на механизъм за стабилност за държавите членки, чиято парична единица е еврото, съобщи БТА.

Решението предвижда възможност държавите членки, чиято парична единица е еврото, да установят механизъм за стабилност, който да се задейства, ако е абсолютно необходимо да се гарантира стабилността на еврозоната като цяло, като предоставянето на необходимата финансова помощ в рамките на механизма ще бъде строго обвързано с условия.

България не е страна по Договора за създаването на Европейски механизъм за стабилност и няма ангажимент за неговата ратификация. Същевременно, за да влезе в сила решението за изменение на Договора за функционирането на ЕС, е необходимо то да бъде одобрено от всички държави членки.

Министърът на външните работи Николай Младенов посочи, че с тази ратификация от Народното събрание България участва в разширяването на инструментите, с които ЕС може да се справи с настоящата криза. Той обясни, че с изменението на договора се създава правно основание за създаване на постоянен механизъм за стабилност в еврозоната.

Младенов отбеляза, че промяната не разширява правомощията на ЕС и от нея не произтичат финансови ангажименти за страната ни. Той посочи, че България не е част от еврозоната, но като страна от ЕС има интерес да бъде възстановена европейската икономика и европейската валута да бъде стабилна и сигурна. Младенов каза, че България иска решенията да се вземат на ниво 27 страни членки, но има мерки, които трябва да бъдат приети само от страните в еврозоната.

Въпреки че България покрива всички критерии за приемане на еврото, няма да предприемем никакви стъпки за присъединяване към еврозоната през следващите две години, посочи отново вчера Симеон Дянков.

dir.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване