07/13/12 14:48
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Пускаме с Румъния два нови ГКПП в Добруджа

България и Румъния ще открият два нови ГКПП на границата си в Добруджа.

Това обяви външният министър Николай Младенов на съвместна пресконференция с румънския си колега Андрей Марга, който е на работно посещение в София.

„Двата нови ГКПП са наземни и ще позволят допълнително на гражданите ни да търгуват, да ходят на туризъм и да развиват отношенията си,“ обясни Младенов.

Двамата министри обсъдиха и перспективите за изграждане на „Дунав мост 2″.

Младенов изтъкна, че Румъния е вторият основен търговски партньор в ЕС за страната ни след Германия.

„Икономическият обмен между България и Румъния бележи истински взрив. През първото тримесечие на годината търговският оборот възлиза на 780 млн. евро,“ заяви от своя страна Андрей Марга.

Той допълни, че в Румъния са регистрирани над 1500 търговски дружества с български капитал, а в България към юли са регистрирани над 200 румънски фирми, както и над 1450 дружества със смесен капитал.

„Тези показатели сочат, че интеграцията на двете икономики напредва,“ посочи румънският външен министър.

Двамата министри обсъдиха и присъединяването на България и Румъния към Шенген, като Николай Младенов отново посочи, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство.

Андрей Марга бе категоричен, че няма връзка между политическата криза в Румъния и присъединяването на страната към Шенген.

Той определи настоящите политически процеси в страната като „демократично префигуриране в съответствие с Конституцията, законите и парламентарните процедури“.

Относно предстоящия доклад на ЕС по Механизма за сътрудничество и оценка Младенов изрази надежда Европейската комисия да вземе предвид постигнатото от страната ни през целия петгодишен период.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване