07/14/12 11:12
(http://www.klassa.bg/)

В Китай откриха динозаври гиганти с пера

Кровожадни динозаври гиганти с пера са живели в Китай преди 120 милиона години, съобщиха учени от Китайската академия на науките. Екип палеонтолози се натъкна на три огромни скелета на динозаври в провинция Ляонинг, които са коренно различни от други подобни находки. Въпросните динозаври са били с пера, а размерите им са поне 40 пъти по големи от тези на вече познатите праисторически животни. Наречени 'Yutyrannus huali' (yu означава пера на езика мандарин, а huali се превежда като чудесен), те са достигали в зряла възраст до тегло от 1 500 кг. Изследователите, ръководени от проф. Хинг Ху от Китайската академия на науките, са категорични, че досега познатите динозаври с пера са били с размери на големи птици. За първи път обаче става ясно, че сред перестите динозаври е имало и гиганти с ясно изразено кръвожадно поведение.. Точно перата са им помогнали да оцелеят в суровия климат.
Трите скелета, намерени неотдавна от китайските учини, са на динозаври с тегло 1500, 596 и 493 килограма. Те са в отлично състояние и дават ясна представа за размера и теглото на праисторическите обитатели на китайските земи. След проучване на находките проф. Ху е категоричен, че перата на древните динозаври гиганти са били меки и пухкави, като по този начин са запазвали топлината на тялото. Въпросният динозавър 'Yutyrannus huali' е дълъг 9 метра – около 40 пъти по-голям от вече познатия перест динозавър 'Beipiaosaurus', добре изследван от науката.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване