07/14/12 14:39
(http://www.klassa.bg/)

Все повече деца у нас напускат институциите и отиват при приемни семейства

Държавните институции у нас отчитат, че все повече деца се осиновяват, а извеждането им от специализираните институции продължава да нараства.
Успешно се развива и приемната грижа. В България през 2009 година децата, настанени в приемни семейства, са 112, а през миналата броят им вече е нараснал до 391.
„Осиновителите от България и чужбина обаче са различни и като култура и като манталитет. Разликата е в начина, по който се възприема осиновяването“, заяви пред телевизия „България Он Ер“ Милена Първанова - директор на дирекция „Международни осиновявания“ към Министерството на правосъдието.
„Не е много лицеприятно да избираш и посочваш характеристиките на едно дете, когато искаш да го осиновиш“, коментира Първанова.
Отчита се крайна липса на доверие към биологичните родители и завишено към всички, които могат да ги заместят. Дори това да са осиновители или приемни семейства. Затова и се стига до абсурда, дете да бъде настанено при близки или роднини без да е потърсена възможността това да стане при биологичните му родители. Истината е една – тези деца нямат нужда от дрехи и шоколади, а от насърчаване и напътствие в живота. обясни още Първанова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване