07/15/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Адвокат Йонко Грозев: ВСС ще потвърди уволнението на Мирослава Тодорова

На извънредното заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник очаквам да бъде препотвърдено решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова, като то просто ще бъде обосновано малко по-подробно. Ще бъда изненадан, ако то бъде оттеглено, още повече че има и правни проблеми с автоматичното преразглеждане на това решение.
Все пак по-добро развитие би било, ако ВСС преосмисли позицията си, защото тя е крайно неблагоприятна за съдебната система като цяло. Тя очевидно цели санкционирането на един критик на ВСС и на министъра, а не решаване на дълбоко залегнали проблеми на системата.
Това, че изпълнителната власт командва ВСС, е очевидно, дори и без членовете на съвета да отменят решението за уволнение на Мирослава Тодорова. Ключовите назначения в системата през последната повече от година са правени очевидно в синхрон с правителството. От своя страна управляващото мнозинство на няколко пъти награди и се опита да награди членове на ВСС за изпълнения на такива искания, така че това, че изпълнителната власт реално взима сама решения по отношение на съдебната власт, е факт.
Факта, че правителството инициира преразглеждане на лошо решение, аз не бих го разгледал като най-големия проблем, ако изобщо е проблем, разбира се.
Диана Ковачева каза, че тепърва ще се изяснява дали има критерии за санкциониране на магистратите – ето това е големият проблем. Съдия Мирослава Тодорова и Съюзът на съдиите в България открай време, от години, настояват, че трябва да има ясни критерии за натоварване на съдиите, за оценяване на тяхната работа и като количество, и като качество. И на базата на такива критерии вече да се правят оценки и да се налагат санкции. Сега изведнъж това, което и съдия Мирослава Тодорова, и ССБ настояваха да се случи, но никога не се случи и се ползваше като тояга да се бият непокорни съдии, ни се предлага като новото откритие на управляващите – че те, видите ли, сега са разбрали какъв е проблемът и тепърва ще го решават.
Извънредното свикване на ВСС няма да се отрази на доклада на Европейската комисия. ЕК добре знае какво се случва в страната, защото тя следи събитията. Затова и въпросното извънредно заседание не би могло да има решаващ ефект върху доклада.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване