07/15/12 08:49
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

ВСС заседава извънредно за уволнението на съдия Тодорова

В понеделник в 10.00 часа се свиква извънредно заседание на ВСС, в което трябва да се направи преглед на дисциплинарната практика на съвета. Това съобщи в ефира на БНР министърът на правосъдието Диана Ковачева. По думите ѝ на заседанието трябва да се обсъди доколко наложеното наказание на съдия Тодорова е адекватно и съответстващо на дисциплинарната практика на ВСС.

Тази практика трябва да е последователна и ако липсват критерии министърът ще стартирането на консултации за изработването на такива критерии. Ковачева обаче е категорична, че в случая със съдия Тодорова става въпрос за тежко нарушение, каквото е отказът от правораздаване. Според нея по-важният въпрос е не дали съдия Тодорова е извършила нарушение, а доколко наказанието ѝ е адекватно. 

Аз съм притеснена, че става въпрос за отказ от правосъдие. Това е нарушение на професионалните и етичните стандарти и сигналът не трябва да е, че се толерира такова отношение. Основната неяснота като чели остава е обстоятелството дали е едакватно наложеното наказание, обясни министърката.

„Съдиите работя в условията на една огромна натовареност, но какво ще бъде посланието към съдиите, които все пак намират време да решат делата си“, попита Ковачева. Тя каза, че в последните 20 години въпросът с натовареността на съдиите не е решен, което несъмнено рефлектира върху работата на съдиите. 

ВСС има анализ за натовареността, но трябва да се направи много повече, коментира Ковачева. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване