07/15/12 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Гордън Браун ще ръководи битката на ООН за образование

Бившият британски премиер Гордън Браун ще бъде назначен за специален пратеник на ООН по образованието, съобщи в. “Дейли мейл“. Постът не е платен, уточнява изданието, но добавя, че консерваторите във Великобритания може да поискат Браун да напусне депутатското място от шотландска провинция, което той заема в британския парламент.
Откакто напусна „Даунинг стрийт“ 10, Браун е критикуван, че е твърде мълчалив и пасивен като депутат.
В ООН бившият премиер ще се опита да ускори събирането на средства за образователни програми чрез създаването на специален фонд. От него ще се финансират училища и ще се подготвят около 2 милиона учители в целия свят. ООН открива тази длъжност, тъй като плановете за гарантиране на начално образование за всяко едно дете на планетата до 2015 г. са под заплаха.
ЮНЕСКО предупреди, че ако тенденцията се запази, до 2015 г. децата, които не посещават училище, ще надхвърлят 70 милиона души. Според данни на ООН най-бедните 46 държави в света се нуждаят от 16 милиарда долара годишно, за да постигнат целите за образование за всички, отбелязва в. “Гардиън“. Откакто започна световната финансова криза през 2008 г. обаче, правителствата не искат да заделят за това повече от 2 милиарда долара на година.
Самият Браун заяви, че има намерение да последва примера на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и на бившия президент на САЩ Бил Клинтън, които са специални пратеници на световната организация за Сирия и Хаити.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване