07/15/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Задава ли се източен еквивалент на ЕС?

Русия покани дипломати, бизнес лидери и репортери в мисията си в Брюксел, за да подкрепят външнополитическата инициатива на президента Владимир Путин – Евразийски икономически съюз. Идеята е да се създаде в Кавказ наднационално обединение по подобие на ЕС. На този етап блокът представлява митнически съюз, но целта е до 2015 г. да се установи зона за свободна търговия с Евразийска икономическа комисия, която да осъществява надзор над общите политики, и независим съд, който да санкционира нарушенията на правилата. Предвижда се да последват общи парични, данъчни и макроикономически политики.
През февруари трите настоящи страни членки (Русия, Казахстан и Беларус) се договориха за създаването на комисията. А има ли по-добро място да разтръбят успеха си от това само на метри от очевидния й образец в Брюксел, действаща като изпълнителен орган на ЕС?  Петима служители на новата комисия се опитаха да популяризират потенциала на блока. По техни изчисления на региона се пада една трета от световния износ на природен газ и 19% от експорта на петрол и минерали. Обърнат в долари, БВП на блока се е увеличил с 13% между 2009 г. и 2011 г. – резултат, на който изпадналите в криза европейци няма как да не завидят.
„Появата на организацията повдига неудобни политически и икономически въпроси за ЕС“, заяви посланикът на Беларус в Белгия Андрий Юдаченко по време на последвалите дискусии. „Вероятно ЕС ще трябва да промени някои от политиките си.“ Мненията на запознатите с темата в Брюксел обаче варират между скептичност и предпазливост. Те признават, че проектът е основна цел на Путин и че Русия ще отдели сериозен политически капитал за нея, но мнозина смятат, че настоящата уговорка е предимно дипломатически фронт за Русия. Други пък се съмняват, че политиците в Беларус, близки до възгледите на  бившия президент Александър Лукашенко, са наистина готови да прехвърлят част от суверенитета си на и без това мощната си съседка. „Путин пробва схема след схема, за да разшири регионалното влияние на страната“, заяви висш дипломат от ЕС. „Става въпрос повече за усещането на Русия за величие - вярата, че тя може да организира съседите си. Русия не разбира думата наднационалност.“ Друг висш представител на Брюксел заяви, че способността на блока да привлече нови членове, преди всичко Украйна, ще бъде решаваща за начинанието. „При положение че в момента Русия стои зад 85% от БВП и населението на блока, само Украйна може да направи така, че този съюз да не изглежда като Москва със сателити“, допълва източникът.
Преговорите между Киев и останалите държави напредват бавно. Украйна се стреми към форма на асоциирано членство, в което да може да поддържа настоящите търговски връзки с трети държави, като в същото време си запази отворена вратичка за присъединяване, в случай че връзките с ЕС се влошат. На презентацията в белгийската столица Юдаченко заяви, че няма да се съгласи на подобен вариант. Докато блокът не предложи ясни правила за това, кой може да се включи и как участието му ще повлияе на досегашните търговски отношения, проектът ще има проблем с доверието. Дипломатите от ЕС предупреждават, че до този момент най-големият ефект върху Брюксел от евразийския проект е, че е усложнил допълнително търговските отношения с Москва. Влизането на Москва в съюза е удължило преговорите й за членство в Световната търговска организация (СТО) поне с една година. Долната камара на Думата одобри присъединяването към СТО миналата седмица, но Казахстан и Беларус са в началото на този път.
Брюксел вече свикна да му се казва, че Русия се нуждае от съгласието на партньорите си, когато ЕС иска да се разхлаби или премахне дадена търговска бариера. Но дни след това Москва прокарва двустранна търговска инициатива. Например Русия твърди, че забраната за внос на живи животни от ЕС вече влиза в компетенциите на Евразийската комисия, но само и единствено Москва издава разпоредби за това, какво се включва и какво не в забраната. Всичко това кара представителите на ЕС да се чудят дали, ако инициативата на Путин наистина потръгне, тя няма да задълбочи разделението между ЕС и източните й съседки. „В момента това все още е само проект и изходът не е ясен“, заяви дипломат, запознат с региона. „Не искаме да се връщаме назад към времена, когато имаше икономически зони, затворени една за друга.“

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване