07/16/12 16:02
(http://www.klassa.bg/)

MasterCard и Visa с рекордна глоба от 7,25 млрд. долара за картел

Платежните системи MasterCard и Visa, както и банки, издатели на техни карти, са се съгласили да платят глоба на търговците на дребно в САЩ на обща стойност 7,25 млрд. долара, съобщиха световните агенции, цитирани от money.bg. Според Reuters това споразумение може да бъде най-голямото в историята на американските антимонополни дела. В допълнение към глобата двете компании за компенсация в продължение на осем месеца ще намалят размера на комисионите, давани от търговците при разплащане с банкови карти.
MasterCard и Visa бяха обвинени за тайно споразумение за определяне на размера на комисионите, които те вземат от търговците на дребно при пазаруване с помощта на банкови карти. От 2005 г. насам, когато започна спор между търговските компании и платежните системи, по отношение на MasterCard и Visa са били подадени десетки съдебни дела. Като цяло претенциите бяха към тях сведени до седем милиона търговци на дребно, посочва Bloomberg. Сред ищците са обаче и Националната асоциация на аптеките, Националното сдружение на денонощните магазини и Националната асоциация на магазините за хранителни стоки.
Сред ответниците освен MasterCard и Visa се оказаха и най-големите кредитни организации в САЩ, издаващи карти на двете компании - JPMorgan Chase, Bank of America и Citibank. По силата на споразумението Visa ще плати 4,4 млрд. долара, MasterCard - 790 млн. долара, а останалата част от сумата банките, емитенти на техни карти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване