07/16/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

ВСС ще готви доклад за бавните дела

Дисциплинарната комисия към Висшия съдебен съвет да изработи доклад за забавянето на съдебни дела през последните четири години. Това поиска министърът на правосъдието Диана Ковачева в края на извънредното заседание на съвета в понеделник. То бе свикано от нея по повод скандалите, свързани с решението на ВСС да уволни съдия Мирослава Тодорова, което бе взето на редовното заседание в четвъртък.
В доклада на дисциплинарната комисия Ковачева поиска да се съдържат анализ и мерки, които следва да бъдат предприети, за разрешаване на проблема с пренатовареността на съдилищата и неравномерното разпределение на делата в различните райони на страната. 
В момента експертна група в Министерството на правосъдието работи по проблема, заедно с  неправителствени организации, каза още министър Ковачева. По нейните думи в близките месеци ще бъде изработена с помощта на специалисти от ЕС методика за оценка натовареността на магистратите.
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев от своя страна изрази разочарованието си, че само подобни поводи (като уволнението на Мирослава Тодорова) са в състояние да поставят в центъра на дискусията проблемите на съдиите, свързани с неравномерното разпределение и пренатоварването на много от магистратите, които работели през ваканциите и почивните си дни, за да могат да си свършат задачите.
„Защо реагираме чак когато се обърне колата“, попита Груев. Той припомни, че е повдигал през последните години многократно въпроса, а „колегите журналисти знаят, че всяка среща започва и завършва с този проблем“.
В тригодишния доклад на председателя на ВКС пред Народното събрание това също бил един от основните акценти.
Груев разкритикува решението на колегите си от ВСС да уволнят Мирослава Тодорова, защото в случая наказанието нямало нужния възпитателен ефект върху останалите съдии. Почти всички загубихме от това решение, загуби и цяла България, тъй като то бе взето преди много важен доклад на Европейската комисия, каза още председателят на ВКС. Искрено вярвам, че българският съд ще вземе едно разумно решение по случая, пожела си Груев, тъй като се очаква Тодорова да обжалва освобождаването си пред ВАС.
Диана Ковачева каза, че все още очаква ВСС да преразгледа решението за уволнението на Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). Това обаче можело да се случи, след като се добие реална представа за практиката в налагането на наказания в подобни случаи.
Повечето членове на съвета обаче дадоха ясен знак, че остават на същата позиция, като използваха случая да атакуват отново Тодорова с факти, публикувани по неин адрес в пресата, тъй като по закон те нямат право да изнасят данни от вътрешната дискусия до окончателното приключване на случая.
Според Цони Цонев наказаната съдийка е извършила рецидив, тъй като е повторила нарушенията си след веднъж наложена й санкция за забавяне на дела. „Аз не помня друг такъв случай, дори и в света няма подобен прецедент“, разпали се Цонев. По неговите думи Тодорова е забавила около 50 дела.
Друг член на ВСС - Иван Колев, описа подробно колко дела е разгледала шефката на ССБ през различните години – през 2005 г. - 254, през 2006 г. - 12, през 2007 г. - две, през 2008 г. - 178, през 2009 г. - 250, през 2010 г. - 218. Близо пет години тя не си била написала мотивите по дело за малтретиране и то било прекратено.
Според главния прокурор Борис Велчев обаче няма обоснован критерий, по който да се прецени дали Мирослава Тодорова е толкова виновна, защото досега няма точна информация за пренатовареността на съдиите и за санкциите за други подобни случаи.
Лазар Колев каза, че не бива някой да се наказва за това, че „се казва по един или друг начин“. Колев и Велчев единствено изразиха резерви срещу решението за уволнението на съдия Тодорова.



ДСБ искат радикални промени в съвета

От ДСБ поискаха съставът на Висшия съдебен съвет да бъде намален на 12 членове, като бъде премахната политическата квота. Това налага промяна в конституцията, за което тъмносините ще започнат политически консултации, обясни Екатерина Михайлова на пресконференция в централата на партията.
Всички членове на ВСС да се избират само от магистратите, и то с пряк вот, е друго предложение на ДСБ. Според хората на Иван Костов мандатът на органа следва да бъде намален от 5 на 3 години. ВСС пък трябвало да си върне стария статут и вече да не е постоянно действащ орган, така че членовете на съвета да продължават да си вършат своята ежедневна работа като съдии и прокурори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване