07/16/12 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Край на кариесите и визитите при зъболекар

Ново откритие ще сложи завинаги край на посещенията при зъболекар, защото ще защитава зъбите ни от бактерии, съобщава британският в. “Дейли мейл“. Новият химически състав, създаден от стоматолози от Чили, убива само за 60 секунди бактериите, които причиняват образуване на кариес. Молекулата е кръстена „Keep 32“ по броя на зъбите в човешката уста, които ще защитава.
Химическото вещество атакува streptococcus mutans, бактерията, която живее в устата и превръща захарта в млечна киселина, ерозираща зъбния емайл. Като унищожава бактерията, „Keep 32“ предотвратява кариесите. При това той действа в продължение на няколко часа.
Веществото може да се появи на пазара до 14-18 месеца, смятат Хосе Кордоба от Йейлския университет, САЩ, и Ерик Астудилио от Университета на Чили. То може да се прибавя не само към зъбните пасти, води и дъвки, но и към храната. В момента изследователите водят преговори с пет компании, проявили интерес да инвестират в тяхното изобретение.
Учените очакват, че от патента ще се заинтересуват химични гиганти като Procter and Gamble, отбелязва „Дейли мейл“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване