07/16/12 10:28
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Министър Ковачева оказала натиск при уволнението на Тодорова

Министър Ковачева е включила като извънредна точка от дневния ред на заседанието от миналата седмица дисциплинарното уволнение на съдия Тодорова.

Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

В понеделник 9 юли, когато бил определен дневния ред за редовното заседание на ВСС, министър Ковачева изненадващо е включила точка, засягаща въпроса за дисциплинарното наказание на съдия Тодорова. Предложението било лично резюмирано от правосъдния министър на 12 юли – денят, в който бе проведено заседанието на ВСС, на което се взе решението Тодорова да бъде уволнена, разкри Радан Кънев, юрист и зам.-председател на ДСБ.

Според него това е пример за това, как оказвайки натиск, вътрешният министър Цветанов узурпира кадруването в съдебната власт.

От ДСБ обявиха някои предложения за промени във ВСС.

Едното от тях е премахването на политическата квота за избор на членове на съвета, за да могат те да бъдат назначавани директно от съдебната власт.

Тъмносините обявиха, че няма да участват в излъчването на нови членове при настоящия метод на избор на съвета.

От партията представиха и други предложения. Броят на членовете на съвета да бъде намален от 25 на 12 души, колкото е съставът на Конституционния съд, също така техният мандат да бъде намален от 5 на 3 години.

Според Михайлова това ще доведе до много по-ефективен, самостоятелен и действащ ВСС.

Тя подчерта, че ВСС трябва да престане да е постоянно действащ орган, за да може неговите членове да продължават да са близо до работата си като магистрати и да не вземат „неадекватни решения“.

Михайлова смята, че трябва да се изравни натовареността на съдиите и магистратите.

„Не може да има съдилища в страната с натовареност на съдията от по 4-5 дела на месец, а в столицата натовареността да гони трицифрено число“, каза още тя.

Спешно трябва да се предприеме тази реформа, за да има действаща съдебна власт, допълни Михайлова. 

От своя страна Кънев заяви, че между политиката на ГЕРБ и Тройната коалиция по отношение на съдебната система има пълна приемственост. 

„ГЕРБ и БСП споделят еднакви интереси. Те се борят се за запазване на политическото влияние върху ВСС, коментира той.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване