07/16/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Търговище остава без две от четирите си основни предприятия

Две от най-големите предприятия в Търговище спират своята дейност, съобщи Дарик радио. Първото от тях - ЛВК „Винпром" АД, затваря врати заради прекратен лиценз от страна на Агенция „Митници“. Според Ана Соларова от пресцентъра на агенцията разрешителното на винзавода е отнето за установени системни акцизни нарушения. „ЛВК Винпром" АД-Търговище бе затворен на 3 юли, като в момента в завода се провежда задължителната инвентаризация, която е във връзка с предварителното изпълнение по прекратяването на лиценза. Тя е свързана с установяване на количеството готова продукция във винпрома. Според Соларова, когато от агенцията установят, че всички пропуски са отстранени, едва тогава ЛВК ще може да кандидатства за нов лиценз.
След спирането на предприятието без работа останаха над 300 души, повечето от които са тесни специалисти във винопроизводството.
През есента друг завод, който също е емблема за Търговище, спира производство. Това е заводът за производство на безалкохолни напитки от марките на „Кока-Кола“. Информацията беше официално потвърдена от ръководството на компанията.
От „Кока-Кола хеленик ботълинг къмпани" съобщиха, че консолидират производствената си инфраструктура, за да подобрят ефективността, оптимизират разходите си, като прехвърля производствен обем от Производствен център Търговище в Производствен център Костинброд. Компанията ще предложи 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места в Костинброд и други локации на фирмата. Служителите, на които трудовото правоотношение ще бъде прекратено, ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона.
Планът за преструктуриране на производствената инфраструктура е резултат от намаляващата покупателна способност и общия спад на пазара на безалкохолни напитки в България през последните 3 години. „Това доведе до решението да се разгледат всички възможности за подобряване на ефективността" - пише в официалния отговор на компанията.
Така общо над 600 души в града с най-голямата безработица - Търговище, отиват в бюрото по труда. В града остават само още два големи завода - за акумулатори и за плоско стъкло, от които ще се очаква да поддържат местната икономика.



Възстановиха временно дейността на „ЛВК Винпром“

Междувременно стана ясно, че след подадена жалба от страна на „ЛВК Винпром“ Апелативният съд в София възстанови временно работата на предприятието. Мярката е временна, докато съдът излезе с решение относно отнемане на лиценза на завода.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване