07/17/12 17:43
(http://www.klassa.bg/)

79 процента от българите не могат да спестяват

79% от българите нямат възможност да спестяват и не виждат промяна в бъдеще. Това обяви в централата на КНСБ във вторник генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. На събитието присъстваха представители на двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа“.
92%  от българите смятат, че правителството трябва да инвестира в откриването на нови работни места и да гарантира устойчив растеж, а само 3%  избират погасяване на дълговете на страната, съобщи Бъроу. 79 на сто от българите не се чувстват сигурни в работата си от правна гледна точка, допълни шефката на Международната конфедерация на профсъюзите.
„Държавата трябва да отдели 1 млрд. и 200 млн. лв. за стимулиране на икономиката. Още през следващата година правителството трябва да даде възможност за повече разходи, които да дойдат от повишените приходи в бюджета от успешната данъчна политика“, каза от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Според КНСБ повече приходи могат да постъпят от допълнителен растеж, увеличаване на вътрешното търсене чрез по-голямо потребление. Приемането на пакета от мерки ще позволи от догодина да се увеличат работните заплати в бюджета, минималната работна заплата и увеличение на пенсиите с 10 процента.
Синдикатите са постигнали единодушие и за това, че изравняването на пенсионната възраст трябва да стане факт от 2034 г. за жените и от 2037 г.  за мъжете, а не както ЕК препоръчва - от 2020 г.
Пред експертите на Международния валутен фонд от профсъюзите са посочили, че държавата ни не трябва да задържа увеличаването на минималната работна заплата, а  правителството трябва да съгласува нейния ръст със синдикати и работодатели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване