07/17/12 12:47
(http://www.klassa.bg/)

За Christie's няма криза: аукционната къща увеличи приходите си с 13 процента за първите шест месеца на 2012-та

Аукционната къща Christie's увеличава приходите си с около 13 процента, съобщават от Лондон за агенция Efe. Общите продажби от залата на търгове стигнаха 2.200 млрд лири, rли 2 800 млрд евро за първото шестмесечие на 2012-та. Това са около 13 процента повече в сравнение за същия период на 2011-та. Данните, които аукционната къща оповести на 17 юли, са исторически рекорд. Те доказватq че артпазарът преодолява кризата и дори бележи възход.
Christie's регистрира скок от 19 процента на броя на клиентите си, които са от 124 страни , освен това скочи с 15 на сто и броят на колекционерите, които използват интернет, за да участват в търговете. “Много са факторите, които влияят на дейността на аукционната къща, няма обаче съмнение, че тя вече преодоля кризата“, обяснява артсъветникът Стивън Мърфи в интервю за агенция Efe.
Мърфи отбелязва, че търсенето на шедьоври, които се продават на търг, нараства. „Интересът към изкуството расте в световен мащаб. През 2012-та чувствително нараства и броят на посетителите в световните музеи в сравнение с миналата година. Колекционерите купуват много по-активно – и през интернет, и директно в галериите.“, уточни Мърфи. .
За първите шест месеца на 2012-та Christie's продаде 340 произведения на изкуството за повече от 1 милиард и 800 млн евро. 26 от творбите са по-скъпи от 8 млн евро.
Според Стивън Мърфи по време на глобална криза инвестицията в изкуство се оказва по-сигурна от всички останали. Все още традиционните европейски артпазари си остават най-авторитетните, въпреки големия интерес към артшедьоврите в Азия и Латинска Америка.
В Бразилия, Мексико и Аржентина расте чувствително броят на колекционерите. Затова Christie's ще разгърне дейността си по-активно в Латинска Америка. .
Тъй като интернет се превръща във все по-желан метод за пазаруване на ценности, аукционната къща замисля онлайн търгове на часовници и вина през август 2012-та.
Вече е отбелязан и рекорд в онлайн търговете за картини - 2.16 млрд евро за творби на големите класически майстори, продадени на търг Лондон. И занапред Christie's ще поддържа своите офиси и зали по света и в Лондон, защото живият търг се остава привлекателен за мнозина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване