07/17/12 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Очакванията за 10-15% ръст на руските туристи се оправдават

Очакванията за увеличение на руските туристи се оправдават, след като в началото на месеца беше издадена десетхилядната виза за руски граждани за България, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред агенция „Фокус“. Като брой издадени визи увеличението е с 15% спрямо миналата година. В края на месец юни има ръст от 75% на туристите от Украйна спрямо 2011 година. Същата ситуация се наблюдава и за Беларус. На този пазар повишението спрямо миналата година в края на месец юни е от 31%. Това стана благодарение на облекчения визов режим и откриването на допълнителни визови центрове в Русия, Украйна, Турция и Персийския залив. Данните на големите туроператори, изпращащи британски граждани в България, сочат ръст от около 10% за летния сезон. Това ще  компенсира спада, отбелязан през зимата. На пазар Германия ще има лек ръст спрямо миналата година. В подкрепа на тези факти говорят данните, които имаме от летищата във Варна и в Бургас, за увеличен брой чартърни полети и обслужени туристи, допълни Маринов.  Според него положително влияние на вътрешния туризъм оказват инвестициите, направени в пътната инфраструктура, пускането в експлоатация на пътния възел „Меден рудник” между Бургас и Созопол, лот 3 на автомагистрала „Тракия” от Нова Загора до Ямбол и предстоящото откриване до Петолъчката. Има ръст от близо 48,6% на приходите от нощувки през май спрямо месец април по данни на Националния статистически институт. Увеличават се приходите от чужди граждани със 78%, ръстът от приходите от български туристи е с почти 19%. Общият брой на нощувките във всички средства за подслон и места за настаняване е по-висок с 51% спрямо месец април.
Мнението на Иво Маринов е, че новият Закон за туризма гарантира по-добро качество на предлаганите услуги на базата на срочната категоризация, въвеждането на стандарти за балнео- и СПА услугите, по-добрата регламентация за извършването на туроператорска и турагентска дейност. Предвиждаме туристическото райониране на страната да повиши информираността на потенциалните туристи за туристическите обекти, средствата за подслон и местата за настаняване на съответната територия, каза заместник-министърът.
Той твърди , че съществува консенсус с бранша по текстовете на закона и разумните предложения са намерили място в него. С предложението за срочност на категоризацията ще бъдат гарантирани качеството на предлаганите услуги и защитата правата на потребителите.
Теорията и практиката показват, че един хотел се амортизира за период от седем години. С оглед на това, че през следващите години изградените обекти ще достигнат своя период на експлоатация, се премина към срока от петгодишна категоризация. Идеята е не да натоварваме бизнеса с административни действия и разходи, а по-скоро да бъде направен преглед на съответния хотел, да може той да отговаря на изискванията за определената му категория в предходните години, е мнението на Маринов. Според него средствата за реклама на българския туризъм от националния бюджет и Оперативна програма „Регионално развитие” дават резултат. Става дума за поредица от проекти, които са логически свързани и всеки един от тях има кумулативен ефект спрямо останалите. В момента подготвяме тръжната документация за начало на пет нови проекта, които допълнително ще усилят ефекта от извършените досега дейности. Има няколко проекта, които са ключови, например Интегрирана комуникационна кампания за предлагане на България като целогодишна дестинация на пазарите в Русия, Германия, Швеция, Румъния, Полша и Украйна. Отново предвиждаме комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм, каза той.
Новият Закон за туризма, който се очаква да бъде гледан утре в  в парламента, няма да промени нещата. В него не е подготвено нищо ново, нещата са казани по различен начин. Това е препис на закона, но не и реформа в туризма.  Стъпките трябва да дойдат от правителството, докато то не осъзнае, че е собственик на туристически атракции, нещата няма да се подобрят. Това коментира от своя страна в сутрешния блок на телевизия „България он ер“ Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма. Той твърди, че един от проблемите на българския туризъм е изтичането на туристи към други страни. Според него начин да се реши този проблем е раздаването на ваучери за почивки, както са ваучерите за храна. Това би струвало 200 млн. лв. на правителството, каза още Драганов. По думите му тези ваучери ще увеличат заетостта на легловата база и ще създадат нови работни места. Разходът на правителството ще се възвърне чрез по-добро развитие на местните икономики, коментира още експертът. Към момента средната заетост на легловата база продължава да се движи около 30%. Тази година е тежка и си личи, че има нещо сбъркано в политиката за туризма, заключи директорът на Института за анализи и оценки в туризма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване