07/18/12 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България.  В чуждестранна валута той е ВВВ-, а в местна  - ВВВ, със стабилна перспектива, съобщи Ройтерс.
За оценката си рейтинговата агенция се позовава на успешната фискална консолидация и стабилната парична политика. Въпреки това обаче от Fitch предупреждават, че икономическият растеж остава слаб. Агенцията подчертава, че се увеличават рисковете за страната ни заради кризата в еврозоната. Заради това се очаква България да разчита по-малко на износа си. От Fitch прогнозират още, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 0,9% през 2012 г., като основен двигател на ниския растеж ще бъде вътрешното търсене, подкрепено от по-засилените темпове на усвояване на европейските средства.
Ако Гърция не напусне европейския валутен съюз, от Fitch очакват икономическият растеж у нас през 2013 г. да достигне 1,9%, а през 2014 г. – 2,5%.
Агенцията обаче предупреждава, че България е изключително уязвима от дълговата криза заради сериозната роля на гръцкия банков сектор на българския пазар. “Способността на банките майки от Гърция да поддържат дъщерните си дружества може да бъде компрометирана”, посочва агенцията.
“В комбинация с намаляването на качеството на активите в системата може да се очаква натиск върху печалбата, капитала и нивата на ликвидност, въпреки че българската банкова система е натрупала значителни буфери”, допълват експертите.
От агенцията прогнозират също така, че  България ще постигне целта си за 1,6% бюджетен дефицит през 2012 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване