07/18/12 14:44
(http://www.klassa.bg/)

Арестуваха нацисткия престъпник в Унгария

Унгарската прокуратура съобщи за ареста на предполагаемия нацистки престъпник Ласло Чатари, предаде Асошиейтед прес. Местоживеенето му в Будапеща бе разкрито от британски журналисти, в сътрудничество с еврейския център „Симон Визентал“, отбелязва АФП. Чатари е обвинен  във военни престъпления. Като служител в полицията в чешкия град Кошице той е изиграл ключова роля в депортирането на 15 700 хиляди евреи в Освиенцим. Градът до 1944 г. се е намирал в територия, окупирана от Унгария.
След войната съдът на Чехословакия му присъжда смъртно наказание, но той успява да избяга в Канада. Там живее до 1995 г., когато разкриват нацисткото му минало и го лишават от канадско гражданство.
Правозащитници от „Симон Визентал“ намират следите му и плащат 25 000 долара за информация за неговото местопребиваване. Оказва се, че Ласло Чатари от 17 години живее в Будапеща. Според представител на еврейския правозащитен център унгарските власти са били информирани още миналата година за Чатари, но не са предприели ареста му.  В неделя журналисти от британския в. “Сън“ потропаха на вратата на 97-годишния бивш полицай, който я хлопна под носа им.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване