07/18/12 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Германски химици създадоха материал с много ниска плътност

Германските химици създадоха нов материал, наречен аерографит. Отличителната му  черта е  много ниската плътност - по-малко от един микрограм на кубичен сантиметър. Статията на учените, описваща технологията за получаването на новия материал и някои от неговите свойства, се появи в списанието Advanced Materials. 
Материалът представлява мрежа от въглеродни нанотръби. За получаването му учените първо са изготвили основа от цинков оксид по специална технология. След това така приготвената основа е била поставена в кварцова тръба, в която при висока температура се получава аерографит. Учените са описали зависимостта на свойствата на получения материал от параметрите, определящи неговото производство - например температурния режим.
Според авторите на разработката новият материал се отличава с уникални механични и електрически свойства. По-специално той може да бъде използван за създаването на  микроелектромеханични устройства, както и за изработване на електроди. В частност такъв материал може да намери приложение при изработката на инструменти, които трябва да издържат на високи ускорения.
Новият материал е получил наименованието си по аналогия с аерогел. Така се наричат материалите, чиято структура напомня на гела, когато течната фаза се заменя с газообразна. Такива материали, с много ниска плътност, могат да бъдат  и много твърди и издръжливи. В същото време те са почти прозрачни  и затова се наричат още "твърд дим". През ноември 2011 г. в сп. Science излиза статия, в която е описан  начинът за производство на ултралека метална гъба. Първо, учените са създали полимерна основа, в която се появяват множество цилиндрични канали. Впоследствие на тази основа се нанася сплав от никел и фосфор.
Според създателите новият материал може да се използва за топлоизолация, звукоизолация, по-ефективни електроди за батерии и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване