07/18/12 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът Бойко Борисов: Имаме политическа воля да изпълним препоръките

Докладът е резултат от добрата съвместна работа на българските институции с Европейската комисия. Правителството има политическата воля да изпълни препоръките в доклада, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод публикувания в сряда доклад на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), съобщиха от правителствената пресслужба.
„Пет години след приемането на България в ЕС Европейската комисия излезе с цялостен доклад за напредъка на страната ни по Механизма за сътрудничество и оценка. Той оценява усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти – изпълнителна, съдебна и законодателна. Отчитаме, че механизмът изигра съществена роля за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред в страната.
Приемаме като положителна оценката на Европейската комисия, че България е на път да изпълни критериите по МСО. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат.
В доклада на ЕК се отчита, че основните законови инструменти са вече създадени. Това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи. До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати.
Приемаме критичните констатации на комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати”, допълни министър-председателят.
„Фактът, че за трета поредна година Европейската комисия отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи, е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес”, заяви още премиерът Борисов.
От стенограмата на последното заседание на кабинета стана ясно още, че премиерът Бойко Борисов е предложил на министрите Цветан Цветанов, Диана Ковачева и Николай Младенов да поканят колегите си от тройната коалиция на пресконференцията, която тримата дадоха в 17 ч в сряда, за да отчетат своите „две години“ в доклада на Европейската комисия.
Впечатляваща е оценката, че след 2010 година е започнала по-интензивната борба срещу организираната престъпност. Борбата срещу тежката организирана престъпност не е нещо, което може да се случи за една или две години, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.
Ще направим задълбочен анализ, за да подготвим съответните промени. Най-важното за борбата с тежката организирана престъпност е връщането на доверието на евро-атлантическите партньори, каза още Цветан Цветанов.
Приемаме констатациите в доклада на Европейската комисия като обективни и реално изпълними. Може да изпълним препоръките в доклада за периода, който е определен за България, каза правосъдният министър Диана Ковачева.
Нямаме никакви упреци по отношение на работата на Цветан Цветанов като човека, който трябва да бъде начело в битката срещу организираната престъпност и корупцията. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова,
В доклада не видях отчитане на проблема с натовареността на прокуратурата, коментира главният прокурор Борис Велчев. Главният прокурор допълни, че вторият проблем, който не е видял да е отразен в документа, е фактът, че през последните пет години броят на осъдените лица с влязла в сила присъда за участие в организирана престъпна група е нараснал повече от три пъти.
Европейската комисия изразява, че не иска просто действия оттук насетне, а резултати, и то не някакви, а значими и трайни резултати. Това каза от името на ВСС  проф. Анелия Мингова. 
Груба грешка ще бъде, ако за пореден път докладът се прочете като „дявола евангелието” и се използва за междуинституционални нападки. Това коментира председателят на ВКС проф. Лазар Груев.
Чрез този най-важен за България доклад Европейската комисия вдигна червен картон на управлението. Оценките потвърждават редица наши изявления и предупреждения, че не може активният пиар да подмени същинската работа. Този път много ясно се посочва, че причините са и трите власти – полиция, прокуратура, съд. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.
„Една от основните политически цели, обещани от ГЕРБ, когато дойде на власт, беше мониторингът да приключи в рамките на мандата. Следващият доклад е извън мандата на ГЕРБ, нещо повече – удължава се срокът, защото е очевидно, че капацитетът на България не стига за изпълнение на набелязаните препоръки, и затова се дава по-дълъг срок”, каза още Миков.
„Най-неуместното в момента е БСП да иска от правителството на ГЕРБ вот на недоверие, защото 40% от констатациите в този доклад се отнасят за управлението на БСП, ДПС и НДСВ“. Това заяви на брифинг в парламента малко след публикуването на доклада на ЕК съпредседателят на ПГ на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.
„Най-честно, най-почтено е в момента БСП да не си мие ръцете, а да признае всички свои грешки, които са довели до пълната ни изолация от ЕС и от парите на Европа, до които доведоха България, и след това да седне на преговори – да се търси национален консенсус, за да се стартира силно и убедително съдебна реформа. Нищо друго не ни спасява. Но това да стане, след като те си признаят защо са стигнали в тяхното управление дотук, защо 40% от доклада на ЕК е опрян на техния провал”, каза Иван Костов.
Документът подлага на съмнение основни демократични принципи в страната, ЕК констатира нарушаване на принципа на разделение на властите, накърнена независимост на институциите, липса на прозрачност и обективност при редица съдебни назначения, уволнения и решения, пише в декларация на Синята коалиция, разпространена в медиите. Според Синята коалиция оценката за политическата воля в петгодишния период на мониторинга е еднакво незадоволителна „както за тройната коалиция, така и за ГЕРБ“.
ДПС ще са съвносители на вот на недоверие на кабинета заради провала на вътрешната политика, съобщи в сряда заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
„В доклада има изрази като системни дефекти. Всеки, който разбира от власт, ще си даде отговор на въпроса, какво казва ЕК, вече с този толкова категоричен и ясен език – системни дефекти. Системността е основно качество на властта, което явно не се притежава от днешните управляващи. Налага се друг модел на властта, друго управление. Моделът ГЕРБ е изчерпан. Всичките тези страници на доклада водят до този много категоричен извод. Колкото по-скоро се смени правителството, толкова по-добре“, коментира още Лютви Местан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване