07/18/12 21:12
(http://e-vestnik.bg/)

Тероризъм - ловът на Бялата вдовица

в. Дейли телеграф

Бялата вдовица на първа страница на в. Сън

В трескавата атмосфера на войната с терора в Кения се множат слуховете за местонахождението на Саманта Лутуейт, британката от Ейлсбъри, приела исляма, която се укрива след неуспешен заговор за бомбен атентат. Лутуейт, която използвала подправен южноафрикански паспорт, е обвинена, че е главният финансист на Ал Кайда в региона - финансира тренировъчни лагери и обучава женска терористична група.

Дни след като съпругът й се взриви във вагон в лондонското метро под станция “Кингс Крос” на 7 юли 2005 г., убивайки 26 души, Саманта Лутуейт провъзгласи пълното си “недоумение” от този “ужасяващ” акт. Само след няколко седмици обаче невръстната дъщеря на военен от Ейлсбъри, приела исляма, изчезна безследно заедно с двете си деца от 19-годишния атентатор Джърмейн Линдзи, едното от които новородено на няколко седмици.

Полицейски източници твърдят, че наблюдението на семейството било прекратено в края на 2005 г. Шест години, по-късно, по Коледа миналата година, наблюдението вече е подновено, този път далеч от южните графства на Англия - в западнало предградие на Момбаса на крайбрежието на Кения, където Лутуейт току-що се е изплъзнала от некадърната полицейска мрежа.

В двустаен апартамент, който наела в града - един от четири, за които предплатила в брой за месеци напред, антитерористичната полиция открива химикали, идентични с тези, които съпругът й използвал за бомбата на “Кингс Крос” при атентатите на 7 юли.

В друга, по-луксозна вила, близо до туристическите хотели, са намерени боеприпаси, детонатори, автомат и пари в черни чували за боклук. Лутуейт, която тогава използва фалшив южноафрикански паспорт на името на Натали Фей Уеб (медицинска сестра от Есекс, която никога не е била в Източна Африка), изчезва отново.

Скоро се появява снимка на жена, “възнамеряваща да нарани невинни граждани” чрез “взривно устройство”, според обвиненията на кенийската полиция срещу нея. Тя се укрива, заяви Скотланд ярд, заедно с Хабиб Салех Гани - пакистанец по произход, с британско и кенийско гражданство.

Съучастник на Лутуейт - Джърмейн Грант, също британец, е задържан в къщата с химикалите за бомба и в момента срещу него се води процес по същите обвинения, като тези срещу Лутуейт, които той отрича.

Но след 4 януари, когато са повдигнати обвиненията срещу Лутейт, “няма никаква конкретна информация”, каза висш представител на антитерористичните сили от Момбаса тази седмица. Самата Лутуейт остава на свобода, въпреки обединените усилия на кенийски, танзанийски, британски, и както се твърди, и американски антитерористични специалисти.

Липсата на достоверни факти за тази съвременна Скарлет Пимпърнел от Източна Африка предизвика вълна от спекулации около 28-годишната майка и трите й деца - а може би вече четири?

Тя е обвинявана за разнообразни неща - че е главният финансист на Ал Каида за региона, осигуряващ средства за набирането и нелегалното прехвърляне на мюсюлмански младежи в тренировъчни лагери в Сомалия, както и в обучението на неин собствен джихадистки отряд, съставен само от жени. Свързват я с предполагаеми планове на висши командири на Ал Кайда за нападения срещу колежа “Итън” и лондонските хотели “Дорчестър” и “Риц”.

Говори се, че заплахата, която тя и себеподобните й представляват, е накарала западните посолства за кратко да забранят на своите граждани да посещават кенийското крайбрежие, довела е до засилени мерки за сигурност в супермаркети и хотели и е намалила туристическите резервации в разгара на сезона.

Освен това тази жена, която полицията нарича “Бялата вдовица”, а привържениците й - “нашата бяла сестра”, според слуховете стои и зад атентатите с гранатомети срещу “кафирите”(неверниците) в християнски църкви и зрителите, гледащи футболните мачове от Евро 2012 в барове в Кения.

Всъщност нищо от тези слухове не е доказан факт. Вместо това те стават част от мита за Саманта Лутуейт, от който се възползва ...

Публикувана на 07/18/12 21:12 http://e-vestnik.bg/15157/terorizam-lovat-na-byalata-vdovitsa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване